1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес и утре са възможни повишения на речните нива в цялата страна

Днес и утре са възможни повишения на речните нива в цялата страна

Водните количества в реките в цялата страната са над праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и  хидрология към БАН (НИМХ- БАН) днес в по-голямата част от страната ще е без валежи. В северозападните райони са възможни слаби превалявания от дъжд. Очаквано количество около 1 л/кв.м.

Утре, вторник също ще е без валежи. В сряда ще превалява, дъжд и сняг, в източната половина и в крайните югозападни райони с количества - 1 до 5-7 л/кв.м.

Водните количества в реките в цялата страната са над праговете за високи води. Почвите в по-голямата част от страната са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре са възможни повишения на речните нива в цялата страна в резултат на падналите валежи от дъжд и сняг, частичното снеготопене, високата почвена влага и оттичането на реките към устията им.

Дунавски басейн - повишения от частично снеготопене в горните течения на реките: р. Витбол, р. Лом, р. Огоста, р. Искър, р.Вит, р.Осъм , р. Янтра. Ще се повишават нивата в средното и долното течение на реките в Дунавския басейн в резултат на оттичане.

Черноморски басейн - повишение от частично снеготопене в горното течение на река Камчия.

Източнобеломорски басейн – повишение на водните нива от частично снеготопене
• р. Тунджа – в горно и средно течение в резултат на частично снеготопене;
• р. Марица – в целия водосбор на реката се очаква да има повишения в резултат на очаквано снеготопене. По-голямо внимание на горните течения на реките -р. Очушница, р. Тополница, Луда Яна, Пясъчник, р. Стрема,  р. Черкезица, р. Мечка и р. Харманлийска, средните течения на реките - р. Чепеларска, р. Чепинска, долното течение на р. Въча.
• р. Арда – повишение на водните нива от частично снеготопене във водосбора до яз. Кърджали, горните течения на реките Върбица и Крумовица.
• р. Бяла - повишение на водните нива в горната част на водосбора от частично снеготопене.

В резултат на оттичане постепенно ще се повишават нивата в средното и долно течение на основните реки Марица, Тунджа и Арда.

Водосбор на река Марица: повишено внимание към средното и долно течение на р. Сазлийка, както и на участъка след вливането на реките Сазлийка и Харманлийска в основната река;
Водосбор на река Арда: повишено внимание след вливането на река Крумовица.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

За водосбора на река Марица:

Нивото на река Сазлийка при гр. Гълъбово се понижава, но още остане над жълтия праг на предупреждение до 20 – ти март.

Нивото на река Марица при гр. Харманли е близо до оранжевия праг (риск за тревога). Нивото бавно ще започне да се понижава и на 17- ти март ще спадне под жълтия праг на предупреждение.

Нивото на река Марица при гр. Свиленград днес ще спадне под оранжевия праг, а в другиден – под жълтия.

Река Тунджа
Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е под оранжевия праг (риск за тревога) и плавно да продължи да се понижава, като през следващите дни ще се задържи над жълтия праг.
Нивото на река Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг(риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава, но ще остане над оранжевия праг (риск за тревога).

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Арда

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда, нивото на р. Ардинска при гр. Ардино в късните часове днес ще достигне жълтия праг на предупреждение (Q max, с период на повторение веднъж на две години).

Нивата на наблюдаваните реки във водосбора на р. Арда ще се повишават през следващите 1-2 дни, като не се очаква достигане на праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн:
В резултат на частично снеготопене ще се повишат нивата на реките във водосбора на р. Струма и на реките в средната и долна част на водосбора на р. Места.

Повишено внимание за водосборите на реките Марица и Арда.

Възможни са локални наводнения.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.