1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес нивата на реките ще са без съществени изменения

Днес нивата на реките ще са без съществени изменения

Регистрираните водни количества в по-голямата част от реките са около праговете за високи и средни води

През денонощието (от 8 ч. на 23.01. до 8 ч. на 24.01.) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Регистрираните водни количества  в по-голямата  част от реките  са около праговете за високи и средни води. Около праговете за ниски води са водните количества в горните течения на реките Вит,  Осъм, Голяма река (Дунавски басейн) и Марица (Източнобеломорски басейн). В резултат на ниските температури се наблюдава образуване на брегови лед на реките: Черни Вит при с. Черни Вит, Бели Вит при гр. Тетевен, Осъм при градовете Троян и Ловеч (Дунавски басейн) и Марица при с. Радуил (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -37 см до +48 см;

Черноморски басейн: Регистрираните колебания са от +4 см до -4 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрираните изменения са от -63 см до +48 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания на водните нива от -30 см до +7 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес водните нива в целия басейн ще се понижават или ще останат без съществена промяна. От 26 януари, в резултат на прогнозирани валежи се очакват повишения на речните нива в целия басейн.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира:  Водните количества на 25 януари ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 25, 26 и 27 януари ще бъдат около средномногогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Високите стойности на нивата и водните количества в долното течение на р. Русенски Лом са вследствие работа на хидротехнически съоръжения. Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 25, 26, 27 и 28 януари  ще бъде около и над средномногогодишната стойност. Нивата ще са без съществени изменения до обедните часове на 27 януари, след което ще започнат повишения, вследствие снеготопене. На 28 и 29 януари се очакват по-значителни повишения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес водните нива в целия басейн ще се понижават или ще останат без съществена промяна. От 26 януари в резултат на прогнозирани положителни дневни температури се очакват повишения на речните нива в басейна.

Източнобеломорски басейн: Днес водните нива в целия басейн ще се понижават или ще останат без съществена промяна. От 26 януари  в резултат на прогнозирани валежи и положителни дневни температури се очакват повишения на речните нива в басейна.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес водните нива в целия басейн ще се понижават или ще останат без съществена промяна. От 26 януари, в резултат на прогнозирани валежи и положителни дневни температури, се очакват повишения на речните нива в целия басейн.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.