1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес почитаме паметта на Васил Левски

Днес почитаме паметта на Васил Левски

Навършват се 142 години от гибелта на Апостола

Навършват се 142 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

На Васил Иванов Кунчев (1837-1873 г.) българския народ е дал признателните имена Левски, Апостола и Дякона (от дякон Игнатий). След смъртта му, през 80-те и особено 90-те години на XIX в., в широка употреба влиза прозвището Апостола на свободата, за което особена заслуга има Иван Вазов.

Левски е големият идеолог и неуморният организатор на българската национална революция.

Неговите политически и държавнически виждания следват духа на най-доброто от европейските демократични принципи.

Пламенното му посвещение на народното дело, нравствената му чистота и геройската му гибел само пет години преди да се „сбъдне“ Освобождението, отдавна са го превърнали в икона за поколения българи.

На 26 декември 1872 г. неуморният радетел за българска свобода е заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). Апостолът е бил предаден, но и до днес не е установено еднозначно от кого.

Часове след залавянето му османските власти не са знаели, че са задържали именно Левски.

След това обаче той е предаден на специална комисия, която да го съди. Днес историците спорят дали комисията е имала правото да упражнява съдебни функции, но процесът завършва с 60 подсъдими, осъдени на затвор и заточение, и двама – Васил Левски и Димитър Общи, осъдени на смърт чрез обесване.

Апостолът увисва на бесилото, издигнато в покрайнините на София, на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 – тогава той още не е навършил 36 години.

Днес това място се намира

центърът на столицата, където е издигнат паметник на най-великия измежду българите.

Паметникът на Васил Левски в центъра на град София е сред първите паметници, издигнати след Освобождението в новата столица.

С Архиерейска панихида в столичен храм „Света София – Премъдрост Божия” ще започне отбелязването на 142-рата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

От 18:00 часа пред паметника на Васил Левски ще се проведе церемония–поклонение, с участие на представители на българската държавност, духовенство и граждани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.