1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес пристига втората пратка от 175 хиляди ваксини срещу болестта нодуларен дерматит

Днес пристига втората пратка от 175 хиляди ваксини срещу болестта нодуларен дерматит

В момента продължава изплащането на обезщетенията на стопаните с евтаназирани животни

Днес пристига втората пратка от 175 хиляди ваксини срещу болестта нодуларен дерматит. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева. По думите й края на месец юни се очаква нова партида от 100 хиляди ваксини.

Министър Танева заяви, че вече има създадена организация от Българска агенция по безопасност на храните и ветеринарните лекари за поставянето на ваксините по най-бърз начин. Ефектът на ваксинацията ще стане ясен след като изтече съответния срок за получаване на имунитет, допълни Танева. В момента продължава изплащането на обезщетенията на стопаните с евтаназирани животни.

При представяне на пълната документация до 3-дневен срок министерството осигурява парите, заяви министърът. Във връзка със сигнали до АГРО ТВ от земеделски стопани в Гоцеделчевско, които се опасяват, че се загробват животни в близост до земеделски площи или на места, където пашуват животни, Танева отговори така:

Според изготвения план ваксинацията се поставя на местата с болестта, както и по граничните райони с Турция, Гърция и Македония. До миналата седмица властите в Скопие са установили 40 огнища на нодуларен дерматит, заяви Танева.

Повече информация гледайте в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Радина Дойнова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.