1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес разглеждат на първо четене промените в Закона за опазване на околната среда

Днес разглеждат на първо четене промените в Закона за опазване на околната среда

Утре ще е второто четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Днес депутатите ще разгледат на първо четене промените в Закона за опазване на околната среда. Законопроектът с измененията има за основна цел отразяване на изискванията на европейската директива относно контрола на опасностите от големи аварии, които включват опасни вещества, както и преодоляване на възникнали несъответствия при прилагане на процедурата по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост (ОС) и облекчаването на някои административни процедури.

В закона ще бъде разписано изготвянето на авариен план за районите извън предприятието, които могат да бъдат засегнати от последствията от голяма авария. Според текстовете министърът на околната среда и водите ежегодно ще внася в Министерския съвет доклад за състоянието на околната среда, който след приемането му ще се публикува като Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда, с което ще се съкратят сроковете за приемане и предоставяне на обществеността на информация за състоянието и политиките за опазване на околната среда.

В дневния ред за утре е предвидено и първо четене на промените в Закона за енергетиката, както и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.