1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес са възможни незначителни повишения на отделни реки

Днес са възможни незначителни повишения на отделни реки

През миналото денонощие речните нива в страната са се понижавали или задържали

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН(НИМХ- БАН) днес  се очакват слаби превалявания в южните райони. Количествата ще са от 1-3 л/кв.м. 
 
Утре ще бъде почти без валежи. В сряда ще превалява дъжд  в повечето места до 5 л/кв.м, в крайните югозападни райони  от 10 до 15 л/кв.м. 
 
През миналото денонощие речните нива в страната са се понижавали или задържали, а на отделни пунктове за  наблюдение са отчетени незначителни повишения. 
 
Водните количества в реките в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. 
 
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки в басейна са се понижили с до -14 см. На отделни пунктове за наблюдение се отчитат незначителни повишения, като по-съществено е на река Янтра при с Каранци с +25 см; 
 
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки в басейна са се понижили с до -20 см. Повишение от +8 см е отчетено на река Факийска при с. Зидарово;
 
Източнобеломорски басейн: нивата на почти всички наблюдавани реки са се понижавали - във водосбора на река Тунджа с до -4 см; в басейна на река Марица с до -30 см, в поречие Арда, както и в някои планински пунктове за наблюдение от поречие Марица (р. Чепинска при Велинград) се наблюдава незначително повишение с до 9-10 см, вследствие на частично снеготопене;
 
Западнобеломорски басейн: водните нива са се променили незначително. 
 
Регистрирани са незначителни повишения са вследствие на частично снеготопене. 
 
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, през следващите 1-2 дни са възможни незначителни повишения, вследствие на снеготопене, висока почвена влага, оттичане и незначителни валежи: 
 
Дунавски басейн – възможни са повишения от частично снеготопене и незначителни валежи в горните и средни течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Искър, р. Вит, р. Осъм, р. Янтра; 
Черноморски басейн: повишение от частично снеготопене в горните течения на реките Голяма Камчия и Луда Камчия; 
Източнобеломорски басейн:– повишение на водните нива от прогнозирани незначителни валежи и частично снеготопене: 
река Тунджа – възможни повишения в горно течение вследствие на снеготопене и незначителни валежи; 
река Марица – възможни са повишения в Родопските й притоци, вследствие на снеготопене и незначителни валежи; 
река Арда – възможни са повишение в целия й водосбор вследствие на снеготопене и очаквани незначителни валежи; 
река Бяла – възможни са повишения на водните нива в вследствие на снеготопене и очаквани незначителни валежи. 
 
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира: 

Река Тунджа
 
Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е все още над жълтия праг (предупреждение) и плавно ще продължи да се понижава, като през следващите дни ще се задържи над жълтия праг. 

Нивото на река Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава, но ще остане над  него. 
 
Река Марица
Нивото на река Сазлийка при гр. Гълъбово се понижава и днес се очаква вече да е под праговете за предупреждения. 
 
Река Арда
Според системата за предупреждение за басейна на река Арда нивото на река Черна река при Смолян е възможно да достигне жълтия праг за предупреждение на 25ти март вечерта. На останалите пунктове също ще има повишения (главно вследствие на снеготопене), но водните количества се очаква да не преминават праговете за предупреждение. 
 
Западнобеломорски басейн: в резултат на частично снеготопене и прогнозирани незначителни валежи от дъжд са възможни повишения  на речните нива - главно в планинските части на водосборите на реките Струма и  Места. 
 
Повишено внимание за водосбора на река Арда. 
 
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовири.
  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.