1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес се очакват незначителни колебания на речните нива

Днес се очакват незначителни колебания на речните нива

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи и средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес няма да вали. В събота на отделни места, главно в западната половина от страната, ще превали слаб дъжд в количества до 1-5 л/кв.м. В неделя в почти цялата страна ще има валежи от дъжд. В следобедните часове на места в Северна и Източна България ще има условия за значителни валежи в количества над 20-30 л/кв.м. През денонощието от 8 ч. на 20 до 8 ч. на 21 април водните нива на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижaвали или са останали без съществени изменения.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи и средни води. Около и под прага за ниски води са водните количества на реките Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), Врана при с. Кочово, Айтоска при гр. Камено, Факийска при с. Зидарово и Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), горното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 20 см до + 13 см

Черноморски басейн: колебанията са от - 14 см до + 10 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 8 см до + 8 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 8 см до + 6 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: днес и утре водните нива в басейна ще се понижават или ще останат без изменение. От неделя, вследствие на прогнозирани валежи са възможни повишения на нивата във водосборите на реките Искър, Вит, Осъм, Янтра – в средното и в долното й течение, Русенски Лом – в средното и в долното й течение. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 22, 23 и 24 април ще бъдат около средно многогодишните стойности, но под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 22, 23 и 24 април водните количества ще бъдат около средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 22, 23, 24 и 25 април ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес все още са възможни краткотрайни повишения на нивата в долното течение на реката. В останалата част от водосбора нивата ще се понижават. Нови краткотрайни повишения са възможни в периода 25-27 април. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: днес и утре нивата на наблюдаваните реки ще се понижават или ще останат без съществени изменения. От неделя, вследствие на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения на нивата на наблюдаваните реки в басейна.

Източнобеломорски басейн: днес и утре речните нива на наблюдаваните реки ще останат без съществени изменения. Незначителни, краткотрайни повишения са възможни от неделя във водосборите на реките Тунджа и Марица. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества във водосбора ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: днес и утре речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. От неделя, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни, незначителни повишения на отделни места във водосборите на наблюдаваните реки Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.