1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес се отбелязват 105 години лесовъдна дейност в България

Днес се отбелязват 105 години лесовъдна дейност в България

 

105 години лесоустройствена дейност в България и 100-годишния юбилей на инж.-лесовъда д-р Желязко Георгиев ще бъдат отбелязани днес - 2 юни, от 14.00 часа, във Военния клуб в София, съобщават от Национално управление по горите. 

 

Лесоустройствената дейност, като основа на организацията на горското стопанство води началото си от 1901 г., когато е създадено първото бюро за измерване на горите. С годините тази дейност се разраства и в началото на 60-те години на миналия век всички гори в България са инвентаризирани, картирани и измерени. Първата държавна организация, занимаваща се с лесоустройствено проектиране, е „Агролеспроект”, която днес е ЕООД със 100% държавно участие. След 1998 г. лесоустройствената дейност е поставена на пазарен принцип и частни фирми участват активно в процеса на лесоустройственото проектиране. Всяка година по държавни лесничейства и държавни дивечовъдни станции се устройва около 1/10 от горския фонд на страната /350–400 хил.ха/, като изпълнителите се определят с конкурс по Закона за обществени поръчки. 

Д-р Желязко Георгиев е най-възрастният лесовъд. Завършва висше лесовъдско образование в България, след което специализира в Германия и получава докторска титла. Цялата му трудова и творческа дейност е преминала в служба на българската гора, продължила активно и след пенсионна възраст. Той е един от активните деятели, допринесли за прилагане в България на немската лесовъдска теория и практика по отношение на устройството на горите. 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.