1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 1 март общините разпределят пасищата

До 1 март общините разпределят пасищата

Кандидатите подават заявление по образец до кмета на общината в срок до 10 март

До 1 март общинските съвети да публикуват списък на пасищата, мерите и ливадите, както и рентните плащания за тях. Това предвиждат промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Проектозаконът е публикуван в рубриката „Актуално“ на сайта на земеделското министерство. Според предвидените промени, пасищата, мерите и ливадите се разпределят между фермерите, които имат регистрирани животновъдни обекти в съответното землище. В зависимост от притежаваните или ползвани на правно основание пасища, мери и ливади - не повече от 10 дка за 1 животинска единица в допустимите за подпомагане площи и до 20 дка за 1 животинска единица в недопустимите такива.

Лицата подават заявление по образец до кмета на общината в срок до 10 март. Кметът назначава комисия, която определя необходимата за всеки кандидат площ и разпределя имотите за всяко землище. Комисията съставя протокол в срок до 1 май - за окончателното разпределение на имотите. При недостиг на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд комисията извършва допълнително разпределение в съседни землища и съставя протокол за окончателното разпределение в срок до 1 юни. Протоколът се обявява в кметството и се публикува на интернет страницата на общината. Може да се обжалва в 14-дневен срок пред районния съд. Обжалването не спира изпълнението на протокола, освен ако съдът разпореди друго.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.