1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 15 декември е крайният срок за издължаване към ДФЗ за реколта 2006

До 15 декември е крайният срок за издължаване към ДФЗ за реколта 2006

Областните структури на фонда ще работят до 20 часа на 30 ноември, защото срокът за подаване на документи за реколта 2007 е съкратен

 

До 30 ноември приключва срокът, в който земеделските производители могат да подават документи за подпомагане производството на пшеница за реколта 2007 г., реши на свое заседание Управителният съвет на Държавен фонда "Земеделие" /ДФЗ/. За целта областните структури на ДФЗ ще работят извънредно до 20 ч. на 30 ноември /четвъртък/. 

Крайният срок за издължаване на целевия кредит и субсидия за реколта 2006 да се удължава от 17.11.2006. до 15 .12.2006 г., реши още УС на ДФЗ. Земеделските производители, които имат задължения към ДФЗ по целевата финансова линия, трябва да покрият 30 % кредита си. В противен случай задълженията им ще станат изискуеми. Това означава, че като длъжници на Фонда, те няма да могат да кандидатстват за подпомагане през следващата година. Крайният срок за издължаване на целевия кредит и субсидия за производството на реколта 2006 г. се удължава за втори път.

Срокът за договаряне на средствата по целевата линия за производство на пшеница за реколта 2007, се съкращава от 8 декември на 30 ноември, за да стане възможно по-рано да се изчисли каква част от разпределената финансова помощ остава неусвоена. Остатъкът ще бъде преразпределен с анекс между всички зърнопроизводители, които тази година кандидатстваха и сключиха договор за подпомагане, съобщи зам. – изпълнителният директор на ДФЗ Ализан Яхова. Тя припомни, че ДФЗ предоставя общо 34 млн. лв. за подпомагане на есенната сеитба. От тях целевата субсидия е на стойност 21 500 000 лв., а целевият кредит за закупуване на минерални торове - 12 500 000 лв. Земеделските производители получават субсидия в размер на 2.50 лв./дка., а целевият кредит за закупуване на минерални торове е 1.50 лв./декар.

Зърнопроизводителите могат да кандидатстват както поотделно, така и едновременно с един набор документи за получаване на целевата субсидия и за целевия кредит, изтъкна Ализан Яхова. Те обаче подписват два отделни договора - един за безвъзмездното подпомагане и един за краткосрочния кредит.  

Зърнопроизводителите се задължават да възстановят на Фонда получения целеви кредит, заедно с 3 % годишна лихва от деня на получаването в срок до 01.10.2007 г. Съгласно указанията, задължително условие за подпомагане по финансовите линии е идентификация на земеделските площи, която се удостоверява със служебна бележка по образец, издадена от съответната общинска служба по земеделие и гори по местонахождение на земеделските земи.

Областните дирекции на ДФЗ, областните дирекции "Земеделие и гори" и общинските служби по земеделие и гори проверяват на място дали подпомаганият производител реално е засял и обработил площите, които е посочил в сключения договор. При констатиране на нецелево използване на средствата  /т.е. засети в по-малък размер/, субсидията и кредитът стават изискуеми, заедно със законната лихва. Предвидени са санкции за некоректните земеделски производители. Те ще трябва да възстановят получените средства, заедно със законната лихва от датата на получаването им.

ДФЗ разсрочи задълженията на земеделските производители за производство на пшеница, реколта 2006 г., за да им бъде предоставена възможност да покрият част от задълженията си. Така те няма да бъдат лишени от подпомагане през следващата година.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.