1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 2010 година делът на биогоривата трябва да стигне 5,75%

До 2010 година делът на биогоривата трябва да стигне 5,75%

В същото време тези директиви са индикативни, т.е. не са задължителни

Директивата на Европейския съюз за насърчаване на използването на биогоривата и другите възобновяеми източници в транспорта е приета през 2003 година като обаче поставените цели в тази директива не са задължителни. Това каза на конференцията „Развитие на пазара на биогорива в България” Милена Дамянова, политически анализатор в Представителството на Европейската комисия в България. Според тази директива - до 2010 година делът на биогоривата, използвани в транспорта, трябва да стигне 5,75%. Въпреки, че поставените цели не са задължителни, то целите към 2005 година не са изпълнени. Дамянова обясни, че пазарният дял на биогорива в ЕС достигат едва 1%, при предварителна цел този дял да е 2%. По изчисления използването на биогорива в транспорта би могло да достигне едва 5,45% към 2010 година, като предварителната цел е това потребление да е 5,75%.

Мерки, които могат да се предприемат за насърчаване на използването на биогорива, са данъчни облекчения, задължителни изисквания за наличие на биогоривата в общото количество горива на пазара, мерки за повишаване на нивото на местно производство и да се направят инвестиции в нови технологии, вкл. производство на биогорива от второ поколение, обясни още тя.

Към 2020 година трябва да се постигне потребление на енергия общо за ЕС: 20 % от възобновяеми енергийни източници и 10% - биогорива в транспорта. През януари 2008 година ЕК прие нова рамкова директива за насърчаване на използването на енергия от въозбновяеми източници, която засяга транспорта, отоплението и използването на електричество. Милена Дамянова подчерта, че тези директиви са индикативни, т.е. не са задължителни и ЕК няма механизъм, по който да санкционира държавите-членки

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.