1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 30 юли трябва да бъдат отворени всичките 22 мерки по Програмата за развитие на селските райони

До 30 юли трябва да бъдат отворени всичките 22 мерки по Програмата за развитие на селските райони

 

 

Между 15 и 30 юли ще бъдат отворени всичките 22 мерки по Програмата за развитие на селските райони. В момента са пуснати 8 от тях. Това докладва на министър-председателя Сергей Станишев и вицепремиера Меглена Плугчиева екипът, отговорен за усвояване на средствата от Европейския съюз по земеделската програма. В срещата участваха заместник-министърът на земеделието и храните Димитър Пейчев, директорът на ДФ "Земеделие" Димитър Тадаръков и др. Програмата трябва да е реално действаща и да достигне до хората от най-отдалечените населени места, подчерта премиерът.

По Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони се очаква страната ни да получи над 2,6 млрд. евро. Целта е повишаване на производителността в земеделието, подкрепа за млади фермери, постигане на висок жизнен стандарт в селските райони и стабилизиране на пазарите за земеделска продукция чрез осигуряване на храни за потребителите на разумни цени. припомня правителствената информационна служба.

По програмата досега са разплатени средствата за 2007 г. по националните доплащания към директните плащания в размер на 60,065 млн. евро от бюджета за м. г. До края на месец май ще бъдат изплатени и средствата по компенсаторни плащания за планинските и другите необлагодетелствани райони за 2007 г. Предвиденият бюджет по програмата за т. г. е около 419 млн. евро.

На срещата премиерът подчерта, че всички трябва да работят изключително мобилизирано и до края на юли да се навакса изоставането по САПАРД. През следващите седмици предстоят три проверки от Брюксел по земеделските програми. Между 26-30 май е одитът по САПАРД, от 9 до 13 юни – по ИСАК, а от 16 до 20 юни – по Програмата за развитие на селските райони.

На срещата бе посочено, че друга основна задача пред звената, отговорни за усвояване на средствата по земеделските програми, е повишаване на административния капацитет. Със заповед на премиера Сергей Станишев в края на миналата седмица бе сформирана работна група, ръководена от заместник-министър-председателя Меглена Плугчиева. До края на месеца групата трябва да набележи мерки за укрепване на административния капацитет на структурите и звената, отговорни за управлението на средствата от ЕС.

Повишаване на административния капацитет е основна задача и пред Изпълнителната агенция "Рибарство и аквакултури", подчерта вицепремиерът. По Програмата за развитие на рибарството и аквакултурите до 2013 г. страната ни ще получи 106 млн. евро. Програмата предвижда финансиране на мерки за развитие на риболова, аквакултурата и рибопреработката.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.