1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 31 януари 2011 г. трябва да е готова ортофотокартата

До 31 януари 2011 г. трябва да е готова ортофотокартата

Принципът е всяка година да се обновяват по 20 % от територията на страната

До 31 януари 2011 г. е крайният срок за изработване на ортофотокартата за 60 % от територията на страната. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който представи технологията за самолетно заснемане на летище София.

Ортофотокартата ще даде цялостна картина на обработваемата площ в страната. До края на този месец трябва да бъде заснета 60 % от територията на страната, каза министър Найденов и допълни, че след това ще започне обработката на данните в три центъра – Враца, Разград и София. В началото на декември работата по изработването ще бъде представена и на еврокомисар Дачиан Чиолош, който се очаква да посети България.

„С новата карта ще се избегнат застъпванията и проблемите, обясни министърът. Според него през изминалите години сме имали остра критика от страна на ЕК, че ортофотокартата не е обновявана от 2007г. Принципът е всяка година да се обновяват по 20 % от територията на страната. Останалите 40 % от територията на страната ще бъдат заснети и обработени през 2011 г.

Дейността се извършва от консорциум „ГМК”, в който влизат три фирми – гръцката „Геоматикс”, която прави самолетните заснемания, българските „Матекс” и „Кудо”, които извършват геодезичната дейност и обработката на данните.  Управителят на консорциума, г-н Иван Иванов, съобщи, че работата е разнообразна и е невъзможно една фирма да осъществи цялата поръчка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.