1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До декември ЕС ще реши дали да намали фермерските субсидии за България и Румъния

До декември ЕС ще реши дали да намали фермерските субсидии за България и Румъния

 

Европейският съюз ще реши до началото на декември дали да намали фермерските субсидии за България и Румъния. Според предварителните условия на присъединяването на двете държави ЕС може да реши дали да даде пълни фермерски помощи. Мониторинговият период, в който могат да се променят определените суми, е две години след членството в ЕС.

Брюксел може да намали щедрите субсидии, ако сметне базите данни на местните агенции за неефективни и непълни. При намиране на непоправими дефекти помощите ще бъдат намалени с 25 процента.

Много европейски политици и законодатели смятат, че приемането на двете страни е било прибързано, тъй като нивата на корупция и ниската ефективност затрудняват усвояването на фондовете.

Още преди 1 декември Европейската комисия ще направи предварителна препоръка за решението си. След това препоръката за намаляването на субсидиите ще бъде гласувана пряко от представители на 27-те страни членки на ЕС. От Еврокомисията отхвърлиха слуховете, че предложението за действие ще бъде разкрито още през октомври.

Ако не се наложат наказателни мерки, България и Румъния могат да получат по няколко милиарда долара преки субсидии за селското стопанство и развитието на селските региони. Сумата е гласувана за периода 2007 - 2013 г.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.