1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До юли преградно вносно мито за сухото мляко

До юли преградно вносно мито за сухото мляко

Липсата на собствени сушилни принуждава държавата да пази млекарите от срив в цените

 

До 1 юли няма да има никакви митнически облекчения за компаниите, които внасят от ЕС сухо мляко у нас за производство на сладолед, шоколадови и млечни изделия. Едва след 5 месеца те ще могат да ползват квота с нулево мито, и няма да плащат сегашното оскъпяване на границата от 64%. Това заявиха експерти от икономическото министерство.

Преди месец едни от най-големите играчи на пазара като "Делта", "Нестле", "Крафт фуудс" и "Данон" поискаха предварителни облекчения, защото тарифната квота от 3 хил. тона за внос от ЕС е била вече изчерпана. Според договорености с ЕС преградното мито ще падне на 1 юли.

В Министерството на икономиката смятат, че нямат правно основание да променят срока за отваряне на квотите от 1 юли и това би било в нарушение с договореностите с ЕС. Засега не са планирани нови преговори с Брюксел по отношение на селскостопанските стоки, уточниха от ведомството.

Според експертите на министерството обаче до 1 юли 2005 г. има други възможности за внос на сухо мляко при преференциални условия. Съгласно Общото споразумение по митата и търговията от 1994 г. годишно от 1 януари се отваря тарифна квота от 200 т за внос на сухо мляко при преференциално мито 15% от страните - членки на Световната търговска организация. От Румъния и Хърватия може да се внася сухо мляко при 37% мито на тон. Друга възможност е предвидена в Наредбата за условията и реда за въвеждане и прилагане на автономни мерки за суспендиране на митата, която е в сила от началото на 2004 г.

На това основание българските производители могат да поискат от комитета по интегрираната митническа тарифа към министъра на финансите внос при намалени или суспендирани мита.

В България се произвежда минимално количество сухо мляко, което не може да покрие производствените нужди на компаниите.

Увеличението на квотата и намаляването на митата при вноса на сухо мляко през първата половина от годината ще се отрази негативно на млекопроизводството в страната и може да доведе до фалит на фермери, заяви пък председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Според експерти, ако цената на сухото мляко е по-изгодна, преработвателите ще започнат да влагат повече от тази суровина в млечните продукти, а не сурово мляко, което ще засегне бранша.

Само с изграждането на собствени мощности за сухо мляко ще се реши проблемът в интерес и на производителите, и на потребителите на мляко, казват познавачите Зоров. Според тях само по този начин ще се предотврати сривът на цените на млякото в изобилния период - пролет-лято и недостигът за млекопреработвателите през останалата част от годината./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.