1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До края на 2015 г. трябва да приключи пълното заснемане на земеделските площи в страната

До края на 2015 г. трябва да приключи пълното заснемане на земеделските площи в страната

Снимка:

Ще бъде завършена и актуализацията на цифровата ортофотокарта

До края на 2015 година трябва да приключи пълното заснемане на земеделските парцели в страната. Така ще бъде завършена и актуализацията на цифровата ортофотокарта, по която фермерите очертават обработваемите земи. Това е записано в аграрен доклад на МЗХ.

През 2012 г. са заснети над 20 хиляди и 600 квадратни километра от територията. Те представляват 18,6% от цифровата ортофотокарта. Това обобщават данните за стопанската 2012 г. в аграрния доклад. Земеделските производители очакваха тази актуализация да приключи през 2013 г., така че през новия програмен период администрацията да разполага с изрядна документация, която да не обърква кандидатите за субсидии.

От неправителствения сектор припомнят, че след поредното заснемане на териториите възникват чести промени в допустимия слой, в резултат на които администрацията им налага глоби, а те не носят вина. Проблемът е сериозен за планинските региони. Там земи, за които през предходната година хората са получавали субсидии, на следващата година ги губят, защото според актуализацията се оказват в недопустимия слой, коментират браншови организации, цитирани от agronews.bg.

Данните на аграрния доклад за 2012 г. показват, че използваната земеделска площ в страната е надхвърлила 51 млн. декара, което е с близо един милион декара повече от 2009 г. Увеличението се дължи на нарастването на обработваемите площи и намаляването на пустеещите земи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.