1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До края на 2020 година Франция ще прекрати употребата на веществото глифозат

До края на 2020 година Франция ще прекрати употребата на веществото глифозат

От земеделското министерство представиха план за постепенния преход

До края на 2020 година Франция ще прекрати употребата на веществото глифозат. От земеделското министерство представиха план за постепенния преход, който трябва да бъде реализиран заедно с фермерите.

Досега всяка година във Франция се използват по 8 800 тона глифозат, което поставя веществото на челната позиция сред всички други хербициди. От агроведомството предлагат няколко стъпки за намаляване на това количество. На първо място ще бъде създаден информационен център, който да съветва фермерите за алтернативни методи. Центърът трябва да заработи още тази година, обещава земеделският министър Дидие Гийом.

Като втора стъпка се предвижда публикуването на подробни данни за търговията с глифозат, както е записано в нов закон, постановяващ стриктно разделение между консултации и продажби на препарати за растителна защита. Ще бъде създадена и междуведомствена координационна служба между земеделското и екоминистерството, която да наблюдава усилията и да помага при справянето с предизвикателството да се постигат същите добиви, но с по-малко препарати за растителна защита. Координаторът ще бъде в непрекъсната връзка с експерти, фермери, учени, екоактивисти и регионалните власти и ще събира сведения за техния опит. В случай, че постепенното спиране на употребата не даде желаните резултати, двете министерства ще могат да издават съответни забрани, предвижда планът. (agrarheute)

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.