1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До края на юли фермерите могат да подават заявления за обновяване на винени сортове лозя

До края на юли фермерите могат да подават заявления за обновяване на винени сортове лозя

Подпомагане не се предоставя за подмладяване, попълване на празни места и естествено приключване на жизнения цикъл на лозите в лозарския имот

До 31 юли всяка година земеделските производители, които искат за преструктурират или обновяват винени сортове лозя могат да подадат заявление за подпомагане в областните разплащателни агенции, е разписано в Наредба за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане и за плащане при преструктуриране и конверсия на винени лозя. Подпомагане ще се отпуска по определени схеми и мерки. Това са случаите, в които освен обновяването на сортовете, се променя местонахождението на винените лозя, подобряват се методите и техниките на тяхното управление. Разплащателната агенция ще подпомогне финансово и изграждането на огради около лозарския имот, увеличаване броя на растенията в хектар лозарски масив, изграждане на противоерозионни и хидромелиоративни съоръжения, както и изграждане или реконструкция на тераси.

Подпомагане не се предоставя за подмладяване, попълване на празни места и естествено приключване на жизнения цикъл на лозите в лозарския имот, пише още в Наредбата.

Финансовата помощ по типовете дейности определени с Наредбата, ще определя на база пределни цени на хектар всяка година с решение на Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие”.

За подпомагане могат да кандидатстват лица, регистрирани производители на винено грозде по реда на Закона за виното и спиртните напитки, които управляват лозарски стопанства вписани в Регистъра на лозарските стопанства поддържан от ИАЛВ с минимална площ 0,1 хектар. Лицата, трябва да са подали заявление за подпомагане. След неговото одобрение от страна на Разплащателната агенция се подписва договор. След подписването на договора, лицата имат право да пристъпят към изпълнение на дейностите декларирани в заявлението.

След извършване на някоя от дейностите посочени в Наредбата но не по-късно от 30 юни на следващата година се подава заявление за плащане в Централно управление на Разплащателна агенция. На база на направени проверки на приложените документи към заявлението и последващите проверки на място от страна на длъжностни лица от агенцията се определя окончателния размер на финансовото подпомагане.

При изчерпване на бюджета по мярката, изпълнителният директор на Разплащателната агенция издава заповед за спиране на приемането на заявления за подпомагане по мярката. Когато Европейската комисия отпусне допълнителни средства за преструктурирането и обновяването на винените сортове в рамките на същата финансова година, линията за подпомагане се отваря със заповед на изпълнителния директор на Разплащателната агенция. Информацията за това се публикува на електронните страници на Министерство на земеделието и горите и Разплащателната агенция и се излага на общодостъпно място в областните разплащателни агенции и Областните дирекции "Земеделие и гори".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.