1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До края на юни разработват цялостен план за развитие на млечния сектор у нас

До края на юни разработват цялостен план за развитие на млечния сектор у нас

 

Националният млечен борд да разработи до края на м. юни 2007 г. цялостен план за развитие на млечния сектор, който да се представи в Министерство на земеделието и горите за обсъждане. Това решиха на свое заседание членовете на Управителния съвет на Националния млечен борд /НМБ/. В срещата участваха министърът на земеделието и горите Нихат Кабил и зам.-министър д-р Светла Бъчварова.

Увеличаване на размера на националното подпомагане и преструктурирането на млекопроизводството бяха сред основните обсъдени теми по време на заседанието.

Два помощни органа - Съвет за административно управление и Обществен научен съвет към НМБ, ще бъдат създадени към УС на НМБ с участието на представители на научните среди от млечното животновъдство и млекопреработката, реши още УС.

Министър Кабил акцентира върху необходимостта да се направи анализ на ситуацията в млечния сектор до момента. НМБ трябва да подпомага формирането на политиката на МЗГ, като разработи цялостен план за развитие на сектора с отчитане на  европейските и световни пазарни тенденции. Нужно е усилията да се насочат към обучение на фермерите, като се използват ресурсите на МЗГ, подчерта министър Кабил.

Той бе категоричен, че трябва да се подобри разяснителната работа сред млекопроизводителите по отношение на по-нататъшното управление на квотната система.

Националният млечен борд и Регионалните му структури да станат арбитри при възникване на спорове между производителите и преработвателите по отношение на качеството и изкупуването на суровото мляко, призова министър Кабил.

Зам.-министър Бъчварова акцентира върху увеличената субсидия от ДФ "Земеделие" за произведено качествено мляко, като напомни, че през тази година тя ще отива само в тези ферми, които наистина произвеждат качествено мляко.

На заседанието бе представена информация за категоризацията на фермите и изграждане на системата за окачествяване на суровото мляко. Обсъдени бяха извършените до този момент дейности от Националния млечен борд по въвеждането на квотната система за краве мляко и хода на раздаване на удостоверенията за индивидуални млечни квоти.

Членовете на УС обсъдиха още въпроса с недостатъчния капацитет на съществуващите лаборатории за контрол на качеството на млякото и необходимостта от финализиране на проекта за пилотната лаборатория в гр. Сливен, както и изграждането на другите две лаборатории по проект на програма ФАР.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.