1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До края на май ще стане ясно дали ЕК ще отблокира средствата по 49 проекта от програма САПАРД за България

До края на май ще стане ясно дали ЕК ще отблокира средствата по 49 проекта от програма САПАРД за България

 

В края на седмицата приключва мисията на осем одитори от ЕК, които ще дадат становище дали страната ни е започнала да се справя с управлението на фондовете и да се бори с допусната до момента корупция. Одиторите ще имат срещи в централното звено за управление на проекти в Министерство на финансите, в Министерство на земеделието и храните, и в някои регионални офиси на програма САПАРД.

"Експертите ще бъдат помолени от българската страна да подготвят по-бързо – до 15 дни доклада от своята проверка заради евентуалното разблокиране на парите по САПАРД" – каза изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков.

В момента България очаква отблокирането на 60 млн. лева от Европейския съюз по програма САПАРД. На 9 юни в страната пристига нова мисия за проверка от ЕК, която ще инспектира работата по директните плащания за земеделските стопани.

На среща с министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев на 25 май, еврокомисарят по въпросите на заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла е оценил високо усилията и желанието на министерството и на правителството като цяло за постигане на максимална прозрачност.

"Ефективното прилагане на планираните реформи в държавната администрация е предпоставка за успех в засилването на административния капацитет в България в бъдеще. Усилията, които вашият екип полага в това отношение, ни убеждават, че общата ни цел е ефективното използване на средствата от ЕС" – е заявил Шпидла.

"Ние осъзнаваме, че в момента България е наблюдавана под лупа, особено по отношение на усвояването на средства от европейските фондове" – казал Василев на срещата и добавил, че затова властите у  нас правят всичко възможно, за да осигурят прозрачност при изпълнението на Оперативна програма "Административен капацитет".

Василев запознал Шпидла с предприетите от Министерството на държавната администрация мерки за прозрачност както при осигуряването на публичност на конкурсите за проекти по програмата, така и при сформирането на оценителните комисии и процедурите по възлагане на обществени поръчки.

"Смятам, че България ще положи всички усилия, за да може успешно да усвои средствата, които й се полагат по европейските фондове" – е подчертал Шпидла.

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.