1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До края на тази година задължително се преструктурират предприятията, произвеждащи хранителни продукти от животински произхо

До края на тази година задължително се преструктурират предприятията, произвеждащи хранителни продукти от животински произхо

Основната цел е да бъдат достигнати изискванията на ЕС, да бъде осигурен достъп на българските продукти до европейските пазари

 

В процеса на преговорите за членство в Европейския съюз България е поела ангажимент за преструктуриране на на предприятията, произвеждащи хранителни продукти от животински произход до края на тази година. Основната цел е да бъдат достигнати изискванията на ЕС, да бъде осигурен достъп на българските продукти до европейските пазари и да бъде защитено здравето на потребителите. Преструктурирането на предприятията ще им даде възможност да бъдат включени в списък на Европейската комисия на предприятията, одобрени за търговия със съответните продукти от животински произход между страните членки на ЕС.
Изпълнението на поетия ангажимент се осъществява чрез изпълнението на Национална стратегия за преструктуриране на предприятията. Процесът на преструктуриране е разделен на два подпериода, а предприятията са разделени на четири категории в зависимост от степента на тяхното преструктуриране.

В закона за храните са регламентирани крайни срокове за задължително въвеждане на системата НАССР. За предприятия с индустриален капацитет за пресни меса, млени меса и месни заготовки този срок е до 31 декември 2005 година. За всички останали ипредприятия - до 31 декември 2006 г.
Въведени са и срокове за извършването на лабораторни анализи на храни - само в акредитирани след 31 декември 2004 година лаборатории.
В първа категория са предприятията, които са в пълно съответствие с изискванията на Европейския съюз. 
Във втора категория са предприятията, които имат потенциал за преструктуриране и се очаква да бъдат приведени в съответствие с изискванията на ЕС до края на 2005 г.
В трета категория са предприятията, които имат потенциал за преструктуриране, но към началото на тази година не са предприели стъпки в тази посока.
В четвърта категория са предприятията, които нямат потенциал да отговорят на изискванията на ЕС. Тези от тях, които са закупили земя, имат план, одобрен от инспектор от ДВСК, и инвестиционни планове до края на тази година, ще могат да работят само ако отговарят на условието за хигиена съгласно европейското законодателство.
През втория подпериод - до края на 2005 г., всички предприятия от втора категория и тези от четвърта, ако са закупули земя за построяване на ново предприятие, ще бъдат наблюдавани от НВМС за изпълнението на задълженията съгласно бизнес плановете (за втора категория) и инвестиционните програми (за четвърта категория).
В края на тази година се очаква всички предприятия, които останат да работят на територията на страната, да отговарят на изискванията за съответния тип и капацитет предприятие.
Всички предприятия за добив и преработка на месо, риба и рибни продукти, които не отговарят на изискванията на българските наредби, респективно на директивите на ЕС, и са включени във втора категория, са разработили бизнес програми за преструктурирането. Те трябва да реализират бизнес програмите така, че до края на 2005 г. да са изпълнили всички изисквания.
Ако дадено предприятие по време на втория подпериод не изпълни критериите, определени в бизнес програмите и определени от самия собственик на предприятието, неговата дейност спира временно, докато се намерят финанси за реализацията на програмата. Спирането може да е за постоянно, ако такива средства не се намерят.
От голямо значение за предприятията е да съответстват на европейското законодателство с цел да се гарантира безопасността на храните и да се осигури функционирането на вътрешния пазар./ posredniknews.com/

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.