1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До момента няма прелели, скъсани Дунавски диги и корекционни диги на територията на НС ЕАД - клон Видин

До момента няма прелели, скъсани Дунавски диги и корекционни диги на територията на НС ЕАД - клон Видин

По поречието на река Дунав са предприети мерки за привеждане в изпълнение мероприятията, предвидени в аварийните планове, включително и готовност за действие в ІІІ - та степен “Опасност от преливане”

 

Достигнато е ВН /водно ниво/ 34,07 м на пункт гр. Видин, като при ВН 33,85 м се задейства аварийния план на действие. До момента няма прелели, скъсани Дунавски диги и корекционни диги на територията на НС ЕАД - клон Видин, съобщават от "Напоителни системи" ЕАД. 

 Поради рязкото покачване на водното ниво на река Дунав се извършва денонощно наблюдение на Дунавските диги и коригираните реки. По поречието на река Дунав са предприети мерки за привеждане в изпълнение мероприятията, предвидени в аварийните планове, включително и готовност за действие в ІІІ - та степен "Опасност от преливане". Нивото на водата в река Дунав се покачва в районите на Видин, Враца, Монтана, Плевен, В. Търново и Русе с 0,13 м /пункт гр. Видин/ до 0,31 м /пункт ПС АЕЦ Козлодуй/ и 0,92 м при пункт Д. Цибър. Водното ниво на реките Огоста и Скът не застрашават стабилитета на бермите и изградените диги по поречията им.

По-голямата част от изградените корекции на реки са в добро техническо състояние. Водното ниво в по-голямата част от тях е по-ниско от кота берма. Разрушения на берми, заливаеми тераси и диги има по реките – Луда Яна, Елешица – Пазарджик, Марица, Стряма и Чая – Пловдив, Мъти вир – София, където вече дигата е възстановена. Опасност представляват невъзстановени диги по корекциите на реките от миналогодишни наводнения, които не са възложени за изпълнение на "Напоителни системи" ЕАД.

Всички язовири разполагат със свободен обем за ретензия с изключение на 9, които преливат. Там, където условията позволяват язовирите се изпускат контролирано, за което са предупредени Гражданска защита и съответните общини.

Вследствие снеготопенето и обилните валежи, подпочвените води в Дунавската низина и в Бургаски, Ямболски и Софийски региони са високи. По тази причина отводнителните помпени станции работят почти на непрекъснат режим. На ОПС /отводнителна помпена станция/ "Видин –Кошава" е монтиран допълнително още един агрегат, а на ОПС - 8 се монтира в момента. От "Напоителни системи" ЕАД информират, че имат готовност за включване на още една станция и отводнителен пункт при с.Ботево. Оборудвани са аварийни складове. Готовност има за оборудване на склад и на ОПС Кутово, информират още от "Напоителни системи".

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.