1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Добър старт на добивите в Плевенско, неясноти около по-евтиното гориво

Добър старт на добивите в Плевенско, неясноти около по-евтиното гориво

ДФ "Земеделие" ще субсидира производителите с 38 ст. на литър

 

Повече от 85% от ечемика в Плевенска област вече е прибран, показват данни на ОД "Земеделие и гори". Полученият добив до момента е значително по-висок от миналогодишния - 314 килограма на декар срещу 265 кг/дка за 2005 г. Реколтата е по-добра, пропадналите площи, най-вече от наводненията, също са по-незначителни през този сезон. Малко преди края на жътвата на ечемика са получени близо 59 000 т зърно.

Благоприятна е тенденцията и при пшеницата. Още в началото на кампанията средният добив е по-добър от крайния за 2005 г. Засега (реколтирани са едва 12,3% от площите) в общините на региона са прибрани средно по 355 кг от дка. Общо засетите площи с културата са 861 356 дка, пропадналите са 17 450 дка.

Земеделските производители продължават да се тревожат заради изкупната цена на зърното. Най-големите им притесненията в момента обаче са свързани с по-евтиното гориво, което те трябва да получават от началото на този месец. В момента областните дирекции "Земеделие и гори" изготвят и изпращат в Министерството на земеделието и горите (МЗГ) справки с декарите на регистрираните стопани в дадения регион.

Може би едва тогава ще стане факт и документ, който да разпорежда кои производители имат право на гориво с по-нисък акциз.

Депутатите от Комисията по земеделие и гори са решили в закона да се запише, че Държавен фонд "Земеделие" ще субсидира стопаните с 38 стотинки на литър до 1 октомври, става ясно от сайта на МЗГ. Държавната помощ е за 4 литра гориво на декар. Пак според информация от агроведомството след 1 октомври т. г. производителите ще вземат гориво с ваучери. Засега все още не е ясно от къде.

По предварителни изчисления до началото на октомври Държавен фонд "Земеделие" ще похарчи за субсидиране на горивото за работа на полето между 10 и 15 милиона лева, а 35 млн. лв. е сумата за безакцизното гориво до края на годината. Според изискванията на Европейския съюз горивото трябва да бъде оцветено. Но в земеделската комисия са на друго мнение предвид практиката у нас. Смята се, че вариантът с оцветяване ще предизвика активиране на черния пазар. Т. е., ако горивото бъде индикирано, ще се продава нелегално по бензиностанциите в страната, а държавната субсидия вместо при фермерите ще отива в нечии чужди джобове./bgsever.info

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.