1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Доброволните споразумения за уедрено ползване на земеделска земя – много проблеми, едно решение!

Доброволните споразумения за уедрено ползване на земеделска земя – много проблеми, едно решение!

Обърнете се към „ВА Консулт” ООД, погрижете се за бизнес интересите си

В разграра на най-натоварения за всеки земеделски производител сезон, когато от него се очаква да бъде максимално експедитивен, концентриран и успешен в реализирането на продукцията си, родното ни МЗХ отново се постара да затрудни максимално българския фермер. Вместо да го остави да се погрижи за прехраната си, българската държавна администрация се е заела да усложнява и без това сложното му ежедневие, като изисква от земеползвателя безкраен поток от документи в най-различни форми.

Ние от „ВА Консулт” ООД знаем колко тромаво работи апарата на държавната администрация, знаем и колко трудоемко е да бъдат изпълнени всички изисквания към документацията, знаем, че това ви носи загуби на време и пари.  Затова създадохме софтуерни решения, които да улеснят максимално работата с документите.

Най-актуалната спънка пред земеделския производител в момента е сключването на доброволни споразумения за уедрено ползване на земеделска земя. Възможните неприятни изненади в процеса на работата по споразуменията, които ще можете да избегнете, ако използвате нашите продукти, никак не са малко. Като се започне от презастъпванията и „белите петна”, мине се през разминавания в номерацията на имотите и се стигне до възможностите за блокиране на споразумението или директно преминаване към служебно разпределение. И всяка една от тези „изненади” би донесла на вас и вашия бизнес сериозни загуби и пропуснати ползи. Дори най-малкото невнимание от ваша страна би могло да ви лиши от държавни субсидии, а те, както знаете, са жизненоважни за земеделския бизнес.

Ползите от участие в доброволно споразумение за уедрено ползване са много. То предполага висока степен на удовлетворяване нуждите на всички страни. Чрез него би била улеснена както вашата работа, така и тази на колегите ви земеползватели. Ще разполагате с точни данни на имотите, които обработвате, ще изчистите проблемите, свързани с презастъпвания, спорни имоти и „бели петна”. Ще узаконите обработването на имоти, за които нямате сключени договори. Ако обаче сключването на споразумение бъде възпрепятствано и се стине до служебно разпределение,това би могло да бъде в ущърб на бизнес интересите ви. Разпределението ще ви бъде наложено без оглед на вашите желания, нужди и специфика на работа. Загубата на време и пари ще са само част от негативите, които ще понесете. Може да ви се наложи да обработвате имоти, които не са ви удобни, или да заплатите твърде много „бели петна”. Ще се сблъскате с непрозрачна процедура, която дава на определени страни немалки възможности за злоупотреби. За да избегнете и тази възможност, възползвайте се от предложението на „ВА Консулт” ООД – „Комасации”.   

Ето няколко от най-сериозните проблеми, свързани с доброволните споразумения:

Налице е липса на единен регистър на имотите в различните звена на държавната администрация. В системата на ОСЗ имотите фигурират с шестцифрени номера, а в системата на Агенцията по геодезия, катрография и кадастър имотите фигурират с осемцифрени номера, коренно различни от тези на ОСЗ. При подаване на заявленията по чл.69 и чл.70 от ППЗСПЗЗ и съответната документация по доброволните споразумения, сключени по чл.37в от ЗСПЗЗ към ОСЗ, се появяват сериозни затруднения, тъй като софтуерът на Общинската служба не работи с осемцифрените номера на имоти от Агенцията по кадастъра. Това е едно от затрудненията, за които малко производители на софтуер са помислили. То се преодолява лесно с програмите на ВА Консулт ООД – те работят и с двата регистъра.

Трябва да се помисли и за опасността от блокиране на споразуменията. Най-големият проблем отново се оказват „белите петна”. Ако дори само един от земеделските производители не заплати в срок дължимите суми за тях, доброволното споразумение е застрашено от блокиране. А според последните промени, направени от МЗХ, ако това се случи, всички земеползватели участващи в него ще изгубят субсидиите си. От друга страна, земеползватели със стари задължения към държавата не могат да участват в споразумение, а ако техните имоти надхвърлят 1/3 от имотите в землището, споразумението ще бъде невъзможно и директно ще се премине към служебно разпределение.  

Този проблем е решен по един лесен начин – програмното решение „Комасации” работи онлайн и е безплатно. С негова помощ се изготвят споразумения, при които участниците могат във всеки един момент да получат актуална информация дали някой от тях има неплатени задължения и да вземат съответните мерки за заплащането им или отстраняването на некоректния земеползвател от споразумението.

Тези и още множество други казуси могат да бъдат разрешени (и то във ваша полза), ако се обърнете към нашите специалисти. Софтуерната разработка на „ВА Консулт” ООД – „Комасации” може да работи за вашите интереси, стига да го поискате. С нея бързо, лесно и в срок ще подадете документите си за сключване на споразумение по чл.37в от ЗСПЗЗ и то точно във формата, в която ОСЗ ги изисква. Оптимизирате работата по споразумението, значително намалявате вероятността да се стигне до служебно разпределение, съкращавате технологичното време за обработка на данните, ограничавате възможността някой да злоупотреби с вашето доверие. 

С един правилен избор можете да решите всичките си проблеми. Не чакайте да стане твърде късно – обърнете се към „ВА Консулт” ООД, погрижете се за бизнес интересите си!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.