1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Доходите на фермерите ще се облагат както на едноличните търговци

Доходите на фермерите ще се облагат както на едноличните търговци

Със закона се въвежда задължение земеделските производители да водят "опростено счетоводство"

Доходите от стопанска дейност на земеделските производители и тютюнопроизводители да се облагат като тези на едноличните търговци - на основата на финансов резултат. Тази промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица приеха народните представители на второ четене.

Новият ред ще се прилага задължително спрямо физическите лица, регистрирани по ДДС, и по избор за  останалите земеделски производители.

Така фермерите и производителите на тютюн ще могат да приспадат от доходите си реално извършените разходи според вносителите от ГЕРБ.  До миналата година земеделците бяха освободени от данък, а за миналата година трябва да платят след като си приспаднат 40% нормативно присъщи разходи.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/ посочи, че производителите ще събират фактурите за извършените им услуги и ще води книга на приходите и разходите.

От опозицията заявиха, че така се облекчават едрите производители и се налагат тежести върху дребните стопани. Депутатът от ДПС Алиосман Имамов посочи, че малките производители няма да водят счетоводство, защото ще трябва да плащат и за това. Това ще удари възрастните хора, които изкарват прехраната си от земеделска дейност, работейки от "сутрин до вечер", как тези хора ще калкулират труда, който са положили, попита той, допълвайки, че това са хора предимно с една-две
крави.

Янаки Стоилов /Коалиция за България/ предложи да се облагат само юридическите лица, а не физическите. Неджми Али от ДПС поиска да се увеличат нормативно признатите разходи на 90 процента и да се облагат само 10 процента от оборота, за да се избегне двойният стандарт.

Със закона се въвежда задължение земеделските производители да водят "опростено счетоводство", позволяващо определянето размера на дължимия данък. Те ще трябва да съставят годишен финансов отчет, който се състои само от отчета за приходите и разходите.

Депутатите приеха още държавните помощи и субсидии по европейски програми за 2009 г. да не се третират през 2010 г. като доход, който подлежи на облагане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.