1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Домашната ракия с акциз след влизане на България в ЕС

Домашната ракия с акциз след влизане на България в ЕС

Искаме да въведем еврото до началото на 2009 г.

 

Домашната ракия ще се облага с акциз след влизането на България в Европейския съюз през 2007 г., но ставката ще бъде 50% по-ниска от тази за останалите спиртни напитки, съобщиха вчера от Министерството на финансите.

Облагането с намалена ставка на домашното производство е изключение от правилата на ЕС, обясниха от финансовото министерство. В Евросъюза всички напитки, независимо къде са произведени, се облагат с еднакъв по размер акциз. Разрешение за намаление на ставката са получили също Словакия, Чехия и Румъния.

След влизането ни в ЕС едно семейство ще може да вари не повече от 30 л алкохол годишно. В момента няма ограничение за количеството произведен алкохол, но сварената над 50 л се облага с пълния размер на акциза за спиртни напитки.

Заради присъединяването на България към ЕС акцизите ще бъдат повишени на няколко пъти през следващите години, стана ясно вчера. Повишаването на акцизите ще доведе до поскъпване на бензина с около 5 ст. през 2007 и 2008 г., и с 2-3 ст. годишно до 2011 г. От 2007 г. ще се въведат акцизи за въглищата и тока.

Още в първите дни след 1 януари 2007 г. ще подадем молба еврото да бъде въведено в България до 1 януари 2010 г., съобщи финансовият министър Милен Велчев. Според него България вече отговаряла на критериите от Маастрихт. Изпълнението им е необходимо условие за въвеждане на общата европейска валута. Единственият проблем на България засега е сравнително високата инфлация, която през миналата година беше над 6%./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.