1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Допълнителни пари дава ДФ "Земеделие"

Допълнителни пари дава ДФ "Земеделие"

Стопаните от поразените региони ще могат да кандидатстват и по другите финансови линии, подпомагащи купуването на минерални торове и семена.

 

Има решение държавен фонд "Земеделие" отделно от целевата финансова линия за купуване на семена за есенната сеитба ведомството да предостави 5 милиона лева допълнителни средства за подпомагане стопаните, пострадали от поройните дъждове и наводненията за засяването на пшеница от реколта 2006 год. Средствата ще бъдат осигурени чрез вътрешна трансформация на бюджета на фонд "Земеделие", одобрен в началото на финансовата година.

Указанията за конкретния ред за предоставянето им ще бъдат предложени и огласени допълнително след следващото заседание на Управителния съвет на фонда. Стопаните от поразените региони ще могат да кандидатстват и по другите финансови линии, подпомагащи купуването на минерални торове и семена.

В края на юли беше удължен крайният срок за издължаване на кредитите, отпуснати на земеделските производители за изминалата година. Вместо в края на септември дълговете ще се плащат до края на ноември 2005 год. Крайният срок е бил преразгледан заради наводненията в периода юни-август. Пострадали са и много производители, които нямат финансови взаимоотношения с фонд "Земеделие", сочи информацията от огледите на щетите. Тази категория стопани трябва да се регистрират по Закона за подпомагане на земеделските производители, за да получат финансово обезщетение.

В област Монтана от природните бедствия бяха засегнати 8260 дка с царевица за зърно, от които 2140 дка са напълно унищожени, от 18 730 дка засегнати посеви от маслодаен слънчоглед, са унищожени 2010 дка и 60 дка със зеленчуци - домати и пипер.

Както информира директорът на областната дирекция "Земеделие и гори" Иван Георгиев всички загуби на земеделска продукция на място са констатирани от експертни комисии за всички общини и землища в областта, съставени са точни протоколи, които са изпратени в агроминистерството./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.