1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Допълнителните пари за торове в Плевен свършиха

Допълнителните пари за торове в Плевен свършиха

Малко над 40 земеделски производители са получили от тях за закупуване на минерални торове.

 

Допълнителните финансови средства, които Държавен фонд "Земеделие" отпусна за закупуването на минерални торове, свършиха, научихме от Илиян Илиев, директор на Областната дирекция на фонда в Плевен. Ще припомним, че за цялата страна от 1 декември бяха отпуснати допълнително 3 600 000 лева целева финансова субсидия за закупуване на минерални торове за реколта 2005 от пшеница. Със средствата се субсидират още 1 200 000 дка зърно. Осигуреният общ финансов ресурс по целевата линия първоначално беше в размер на 18 милиона лева, от които 9 милиона лв. са кредит и 9 млн. лв. - субсидия. С парите се финансират част от разходите за закупуване на 20 кг/дка амониева селитра, 17.8 кг/дка троен суперфосфат, 13.4 кг/дка амфос, карбамид - 16 кг/дка. По 3 лв/декар получават земеделските производители съгласно параметрите на предоставената целева субсидия. 

Допълнителните средства, отпуснати за Плевенска област, бяха в размер на 292 600 лева. Малко над 40 земеделски производители са получили от тях за закупуване на минерални торове. Интересът е голям и още при отпускането на допълнителните суми от фонда предупредиха, че крайният срок за усвояване на средствата е 22 декември, но всъщност във всяка област документи ще се приемат само до изчерпването на определените за нея суми. Така броени дни след отпускането на средствата за Плевенска област земеделските производители вече ги усвоиха.

Илиян Илиев припомни, че в Областната дирекция на ДФ "Земеделие" в Плевен са раздадени 914 хиляди лева за закупуване на семена за пшеница, 477 930 лева за закупуване на дизелово гориво и 1 488 000 лева за закупуване на изкуствен тор./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.