1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Допълнително възнаграждение от средно 500 лв. на служителите на ИАБГ

Допълнително възнаграждение от средно 500 лв. на служителите на ИАБГ

Проблемите са назрели от много години

Три ангажимента пое министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в подписано днес споразумение със синдикални организации от Изпълнителната агенция за борба с градушките. Допълнително ще бъде изплатена сумата от 386 000 лева общо или средно по 500 лева на ракетострелец, съгласно последната им атестация като държавни служители за първото полугодие на 2017 г. Министърът се ангажира също и да се потърсят начини за повишаване на възнаграждението през следващата 2018 година. В споразумението е записано и запазване като цяло на работните места на служителите по места.

Третият ангажимент е да се съдейства да бъде вписана професията „ракетострелец” в общия класификатор на професиите, за което синдикатите настояват отдавна.

Споразумението беше подписано освен от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов още от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките” инж. Ваньо Славеев, от председателя на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Светла Василева и от Евгений Иванов от браншовия синдикален съвет на работещите в ИАБГ.

Проблемите са назрели от много години, и можеше да мине и без тези протести, а да се работи за преодоляването им, заяви при подписването министър Порожанов. Светла Василева от Федерацията на независимите синдикати в земеделието обясни, че стачката не е минала по законовия ред и протестиращите са само в един от 9-те полигона у нас.

Активният противоградов сезон е пет месеца – от май до октомври, а служителите в ИАБГ получават целогодишно възнаграждение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.