1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Досъдебно производство е образувано срещу три лица, подменили ушните марки на 1200 агнета

Досъдебно производство е образувано срещу три лица, подменили ушните марки на 1200 агнета

Тримата обвиняеми са с мярка за неотклонение „Задържане под стража”, взета от Окръжен съд - Пловдив

Досъдебно производство е образувала Окръжната прокуратура в Пловдив срещу три лица и неизвестен извършител за подмяна на ушните марки на животни, предназначени за износ, съобщават от пресцентъра на съда. При проверка на събирателен център за износ на дребни преживни животни находящ се на територията на област Пловдив е установено наличие на 1200 живи агнета с произход Румъния, предназначени за износ за Република Турция, като ушните марки на животните са били подменени с български. Подмяната е извършена на 29.05.2012 г. и на 30.05.2012 год. в Костинброд, Пловдив, Садово и в с. Караджово, община Садово, обл. Пловдивска.

Извършителите, в съучастие, са подготвяли средства – ушни марки за дребни преживни животни и са създали условия – изготвили документи и организирали събирателен център за дребни преживни животни, с цел да пренесат през границата на страната стоки за търговски цели – агнета, без знанието и разрешението на митниците, чрез използване на документи с невярно съдържание, като предмета на приготовлението на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък, като деянието е извършено от повече от две лица, сговорили се предварително за неговото извършване - престъпление няколко члена от НК. Обвинени са лицата П. Д., В. Д., Й. Й. за това, че в качеството си на длъжностно лице, в съучастие с помагачите П. Д. и В. Д., които умишлено са го подпомогнали в извършване на деянието, е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения, относно изпълнение на Наредба №17/17.11.2005 за Ветеринарно медицинските изисквания към карантинните депа за събиране за износ на едри и дребни преживни животни, Инструкция за контрол на пратки дребни преживни животни предназначени за износ за Република Турция осъществяван от официалните ветеринарни лекари отговорни за здравеопазването на животните и Закона за Ветеринарно медицинската дейност, с цел да набави за себе си и другиго облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици и деянието е извършено от лице заемащо отговорно служебно положение – престъпление по чл. 282 ал. 2 от НК.

Спрямо всяко едно от визираните лица са били повдигнати и предявени обвинения с посочената правна квалификация. За така извършените от обвиняемите престъпления законът предвижда наказания, както следва: - за деянието по чл. 242 ал.9 във вр. с ал.4 във вр. с ал. 1 б ”Б”,б ”Д” и б ”Е” във вр. с чл. 20 ал. 2, във вр. с ал.1 във вр. с чл.17 ал.1 от НК - лишаване от свобода до пет години. - за деянията с правна квалификация по чл. 282 ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК – лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от права.

Тримата обвиняеми са с мярка за неотклонение „Задържане под стража”, взета от Окръжен съд - Пловдив по искане на Окръжна прокуратура – Пловдив на 03.06.2012 г. Делото е в активна фаза на разследване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.