1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Доц. Мая Игнатова е новият и. д. директор на Института по животновъдни науки в Костинброд

Доц. Мая Игнатова е новият и. д. директор на Института по животновъдни науки в Костинброд

Тя ще заема длъжността до провеждане на конкурс, съобщи председателят на Селскостопанска академия проф. Славейков

Доц. Мая Игнатова сменя на директорския пост досегашния ръководител на Института по животновъдни науки в Костинброд доц. Катя Цочева. Тя ще заема длъжността до провеждане на конкурс, съобщи председателят на Селскостопанска академия проф. Славейков. Днес (11.02.2013 г.) той връчи на доц. Цочева заповедта за освобождаване поради несправяне със служебните задължения.

В продължение на няколко месеца от системно недохранване са починали четири кобили от стадото с 53 тракененски коня, отглеждани в базата на института в Костинброд. Заключението е на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните от края на миналата седмица. Ветеринарните власти са установили още, че техните предписания за хуманно отношение към животните, издадени при първата проверка от декември 2012 г., не се спазват. Затова са съставили Акт за административно нарушение на директора на института.

Годишните приходи на института в Костинброд възлизат на 375 000 лева, а разходите им надхвърлят 1,5 млн. лева, подчерта проф. Славейков, който цитира данните от финансовия касов отчет за 2012 г. Отглеждането на стадото е струвало годишно над 200 000 лева на института, а приходи от него почти не е имало. Още преди няколко месеца проф. Славейков е препоръчал на доц. Цочева да разпродаде част от конете, които не са част от генофонда, а останалите да даде под наем за туристически нужди. Всичко това обаче, не се е случило. 

Декември 2012 г. ръководството на Академията е превело на Института по животновъдни науки в Костинброд допълнително 225 000 лева, за да изчистят старите си натрупани задължения. Януари 2013 г. са отпуснати още около 24 000 лева, от които 4000 лева са разходени за фураж за конете. Миналата седмица са осигурени още целеви средства, с които да се осигури храната за стадото, каза още проф. Славейков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.