1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДПП „Врачански Балкан“ ще реконструира Младежки еколагер

ДПП „Врачански Балкан“ ще реконструира Младежки еколагер

Еколагерът ще служи като база за провеждане на разнообразни образователни инициативи

Иван Аспарухов - зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството,  инж. Красимир Каменов, зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите  и инж. Николинка Кътовска – кмет на община Мездра, направиха символична първа копка за  реконструкция на Младежки интерпретационен еколагер – село Очин дол. 

„Уверен съм, че настоящото събитие е част от общите ни усилия за провеждане на екологична политика, която да мотивира, подпомага и насърчава младото поколение да изразява своето отношение към природата като я обича и опазва“, заяви инж. Красимир Каменов в своето приветствие към присъстващите на събитието. 

Еколагерът ще има за цел да служи за база за провеждането на разнообразни образователни инициативи (зелени училища, открити уроци, лагери и други) с младежи и ученици на територията на парка. Ще бъдат предлагани примерни програми за 2 и 5 дневни посещения с включени образователни и игри и занимания за различни възрасти. 

Младежкият лагер ще бъде разположен в училищната сграда на село Очин дол. В рамките на реконструкцията е включено реновирането на сградата и изграждането на спални помещения за 32 човека, кухненско помещение, зала за занимания, вътрешни бани и тоалетни.

Районът на село Очин дол е богат на  природни, културни и исторически забележителности. Тук може да се посетят исторически комплекс „Дядо Йоцо гледа“, екопътека „Горски свят“,  останки от  Ранно-християнски храм от – VІ век, хижа „Пършевица,  „Черепишки манастир”,  защитена местност Лакатнишките скали.

Село Очин дол  се намира на 45 км от гр. Враца и на 70 км от гр. София. В близост до селото минава главен път и ж.п линия, което го прави лесно достъпно от различни краища на страната.

Реконструкцията на лагера e част от дейностите по проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан”, по Оперативна програма Околна среда 2007-2013 г., финансирана от Европейския съюз. 

На мероприятието присъстваха  още инж. Николай Ненчев – директор на ДПП „Врачански Балкан“, инж. Евгения Христова – директор на ТП ДГС-Мездра  и местни жители от региона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.