1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дунавските диги са в добро техническо състояние

Дунавските диги са в добро техническо състояние

 

Към 25.04.2006г. Дунавските диги са в добро техническо състояние. До момента няма прелели и скъсани Дунавски  и корекционни диги стопанисвани от  НС ЕАД  клон Видин, Враца, В.Търново, Монтана, Плевен и Русе, съобщават от "Напоителни системи" ЕАД.

Нивото на водата в река Дунав се понижава с 0,17м  при пункт гр.Видин. Ежедневно се прави оглед  на мокрия откос на Дунавска дига "Видин Кошава". При пункт гр.Враца,Монтана,Плевен, В.Търново  и Русе също  се понижава -  с 0,30м при пункт  ПС АЕЦ Козлодуй  и 0,37 м при пункт Д. Цибър. Понижението при пункт гр. Русе е  – 0,06 м за последното денонощие, като при пункт ОПС III (Тутракан) e  достигната   кота  водно ниво 17,00 м  равна на кота корона дига. Няма преливане!  Дигата до гр.Тутракан – най-ниския участък /434+500/ се надгражда с чували пясък. Водното ниво в реките Огоста и Скът  все още не застрашава стабилитета на бермите и изградените диги по поречията им в района на НС ЕАД клон Враца. Извършва се денонощен обход.

Поради  покачване на водното ниво в р. Дунав  се извършва денонощно наблюдение на Дунавските диги и коригираните реки в зоната на подприщването – в района на НС ЕАД клон Плевен се наблюдава  увеличение на подприщването – на р. Вит - 5,5 км, на р. Искър подприщването е 6,5 км,а на Осъм  – 7,5 км. ОПС работят на денонощен режим. При даден сигнал се прави оглед и се вземат предпазни мерки.

Въпреки пониженото водно ниво в р. Дунав към 25.04. работят 28 броя отводнителни  и отводнително-напоителни помпени станции по утвърден график в района на НС ЕАД по р. Дунав.                                          

По-голяма част от изградените корекции на реки на територията на страната са в добро технически състояние. Водното ниво в по-голяма част от тях е по - ниско от кота берма или в кюнето на реките. Където е необходимо се извършват  ремонтни работи по разрушените диги.Обща дължина на разрушените диги и контрадиги в района на НС ЕАД Търговище е 197,00м. Разрушения на берми, заливаеми тереси и диги има по реките –Луда Яна, Елешица – Пазарджик, Марица, Стряма и Чая –Пловдив, Мъти вир – София / вече възстановена дига /. В техническото състояние  на коригираните участъци на реките в района на НС ЕАД гр. София няма промяна. Опасност представляват  невъзстановени диги по корекциите на реките от миналогодишни наводнения, които не са възложени за изпълнение на "Напоителни системи "- ЕАД.

Вследствие снеготопенето и обилните валежи, подпочвените води в Дунавската низина и в Бургаски, Ямболски и Софийски региони са високи. По тази причина отводнителните помпени станции работят почти на непрекъснат режим. Оборудвани са аварийните складове при ОПС Видин-Кошава, ОПС Чобан Кюприя 1,ОПС Пчелина. Монтиран нов помпен агрегат в с. Симеоново.

Предприети са мерки за привеждане в изпълнение мероприятията, предвидени в аварийните планове на  клоновете  на Напоителни системи ЕАД по р. Дунав, включително и готовност  за действие в III-та  степен "Опасност от преливане"! Създадена е организация и на всички институции и организации – Постоянна комисия по бедствия и аварии, ДА"ГЗ", областни управи, МЗГ, пожарна и кметства се подава необходимата информация на 24,00 часа за водните нива, техническото състояние на Дунавските и корекционни диги и евентуални критични участъци по р. Дунав.  

  AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.