1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Два рискови проекта завари служебният кабинет на МОСВ

Два рискови проекта завари служебният кабинет на МОСВ

Крайният срок за изпълнението им е 20 април 2017г.

С пожелание за едно успешно сътрудничество служебният екоминистър министър Ирина Костова откри пресконференцията, на която представи своя екип. Постовете си запазват двама от кабинета на Ивелина Василева, а именно заместник-министърът Красимир Живков и главният секретар Валерия Гергова. Заместник-министър Ренета Колева пък е заемала поста изпълнителен директор на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Единствено Мариела Начева не е била част от структурата на МОСВ.

Сред приоритетите на служебното правителство са председателството на България на съвета на ЕС, програма „Околна среда“, продължаване дейностите по опазване на атмосферния въздух и управление на отпадъците. Първата крачка към председателството на Съвета на ЕС бе срещата в Талин. България ще трябва да отговаря за екоиновациите, стана ясно там.

Извършен е и поисканият от премиера одит на министерството, както и проверка  на обществените поръчки. Не са констатирани нарушения. За изпълнение са пуснати обществените поръчки без извършването, на които няма да може да функционира институцията, коментира министър Костова. Ревизията обаче е констатирала два рискови международни проекта по финансов механизъм на Европейското икономическо пространство с донор Исландия – Лихтенщайн. Крайният срок за изпълнението им е 20 април 2017г. Паричната им стойност е съответно 1 млн. и 200 хил. евро за първия  и 1 млн. евро за втория. „По единия проект са усвоени 180 хил. лв., а по другия- 350 хил. евро“, заяви Татяна Султанова, началник отдел „Международни проекти и програми“ към МОСВ. Прави се всичко възможно те да приключат в предвидения срок, въпреки голямото забавяне поради продължителни процедури на обжалване.

Два проекта по българо-швейцарската програма ще бъдат придвижени. Те са свързани с екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност, както и пилотни модели за временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинствата.  Предстои да се финализира и Оперативна програма „Околна среда“ 2007 -2013 г. За тази цел на 15 февруари  в Министерството на финансите ще бъде внесен коригираният сертификат. Две процедури от програмата ще бъдат преобявени - за доизграждане на мониторингови системи за водните количества и за химически анализ на подземните води.

Автор: Яница Марова 

 


 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.