1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Двама заместник-министри се срещнаха с представители на зърнопроизводителите в България

Двама заместник-министри се срещнаха с представители на зърнопроизводителите в България

 

Днес, 27 ноември 2007 г. в Министерство на земеделието и продоволствието се проведе среща между заместник-министрите на земеделието и продоволствието д-р Светла Бъчварова и Бюрхан Абазов с представители на зърнопроизводителите в България.

Двете страни обсъдиха включването на 146 814 541 лева за национални доплащания към директните плащания по проекта на Бюджет на МЗП за 2008. Заместник-министрите посочиха направените стъпки от страна на МЗП за включване на тези средства в общата рамка на Бюджет 2008.

На 13 ноември 2007 г. министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил е изпратил Доклад по проекта на бюджет на МЗП за 2008 г. до председателя на Народното събрание, председателят на Комисията по бюджет и финанси и председателя на Комисията по земеделие и гори. В проектобюджета на МЗП министър Кабил подчертава, че е нужно осигуряването на допълнителни средства за българското земеделие. В петте заложени искания на първо място фигурира осигуряването на 146 814 541 за национални доплащания към директните плащания за земеделските стопани. Това се налага, във връзка с успешното провеждане на националната политика в отрасъла и изпълнението на правителствените ангажименти пред обществото, както и с постигане на ефективност и конкурентоспособност в селскостопанския сектор, се подчертава в доклада. В противен случай още в първите години на присъединяването на страната ни към ЕС българското земеделско стопанство ще изпадне в една неравностойно позиция на общия европейски пазар. България е единствената страна, която няма да разчете такива доплащания към националните плащания.

Комисия по земеделие и гори подкрепя три от посочените искания на МЗП, като едно от тях са средствата за национални доплащания. В изказването си пред Парламента по време на обсъждането на проектобюджет за 2008 г. министърът на земеделието и продоволствието посочва необходимостта от осигуряването на тези средства. До момента те не са заложени в рамката на Бюджета, за което настояват зърнопроизводителите в страната.

Държавните институции са ангажирани с проблема, подчерта по време на срещата зам.-министър Бъчварова и призова решението на този въпрос да се търси с аргументи и обединени усилия, а не с национален протест. Двете страни се договориха за провеждане на съвместни срещи с председателя на Комисията по бюджет и финанси, представители на Министерство на финансите и народни представители. Очаква се тези срещи да бъдат проведени преди второ четене на Бюджет 2008. 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.