1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Две седмици без протести на млекопроизводителите

Две седмици без протести на млекопроизводителите

Липсва управленски капацитет в Министерството на земеделието

 

Млекопроизводителите спират протестите си за две седмици. През това време те очакват реални действия от правителството, стана ясно на националния протестен събор на фермерите на връх Шипка.

На срещата си с делегацията, еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер Бойл е заявила, че има варианти за спасяването на сектора. Тя ще покани спешно министър Цветанов в Брюксел, за да обсъдят възможностите за подпомагане на производителите.

Фермерите са получили уверение от Мариан Фишер-Бойл, че пари за тях ще има. Бойко Синапов обаче уточни, че не става дума за 10-те хиляди евро на ферма. Еврокомисарят е обещал още да съдейства и за ускоряване на процеса на идентификация на животните, за да могат млекопроизводителите да получат най-важната си субсидия за глава животно. "Ние сме в тази ситуация заради липса на управленски капацитет, в Министерството на земеделието," категорични бяха производителите. Те поставиха публично въпроса защо министър Цветанов още не е освободил от поста му на директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Жеко Байчев, заради когото не е проработила системата за преброяване на животните в страната.

Ако до 15 дни няма напредък в преговорите за субсидиите, млекопроизводителите ще започнат действия за сваляне на земеделския министър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.