1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Две трети от държавите в Европейския съюз подадоха в срок своите стратегически планове

Две трети от държавите в Европейския съюз подадоха в срок своите стратегически планове

Януш Войчеховски благодари на изрядните правителства

Две трети от държавите в Европейския съюз подадоха в срок своите стратегически планове, девет страни изостават. Сред тях са Германия и България. Останалите осем страни, които не успяха до 31 декември да предадат на Европейската комисия своя план, са Белгия, Чехия, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Словакия. В свое изказване по този повод агрокомисар Януш Войчеховски благодари на изрядните правителства и припомни на останалите държави, че очаква техните планове възможно най-скоро.

Засега не е ясно кога Германия, най-голямата европейска икономика, ще е готова със своя план, въпреки че през миналата година както предишното, така и новото правителство ускориха усилията си в тази посока. От аграрното министерство в Берлин обясниха само, че проектът ще бъде изпратен в Брюксел в най-кратки срокове.

След като всяка държава предаде своя план, Европейската комисия има 6 месеца, за да го провери и одобри. През декември Европарламентът отложи с един месец гласуването по някои от детайлите от Общата селскостопанска политика, за да даде време на изоставащите държави. Засега новата дата за гласуването е 10 януари, а окончателното решение се очаква да бъде взето на пленарно заседание една седмица по-късно.

От европейската фермерска организация КОПА предупреждават, че всяко забавяне ще бъде свързано с големи проблеми за стопаните, които се нуждаят от яснота най-късно до края на пролетта, за да могат да се подготвят за 2023 година.

"Промените, предвидени в новата ОСП, са важни за фермерите, затова трябва да знаем правилата възможно най-скоро", подчерта в тази връзка ръководителката на КОПА, Кристиан Ламбер.

текст: Алеко Дянков

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.