1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Двудневен семинар, посветен на прилагането на метода "Лидер" ще се проведе в София

Двудневен семинар, посветен на прилагането на метода "Лидер" ще се проведе в София

Експертите от Финландия, Унгария и Ирландия ще представят опита на своите страни

 

Първи национален семинар на тема "Прилагане на метода "Лидер" и създаване на Национална мрежа за развитие на селските райони в България", организиран от Програма на ООН за развитие и Министерство на земеделието и горите, ще се проведе на 10 – 11 ноември 2005 г., в Зала 8 на Националния дворец на културата, София.

Събитието се организира в рамките на проекта "Устойчиво развитие на селските райони" (2003-2006 г.), съвместна инициатива на Програмата на ООН за развитие, Министерството на земеделието и горите и 11 български общини. Целта на семинара е да повиши осведомеността и да породи дискусия относно възможностите на метода "Лидер" в развитието на селските райони в България, както и да стимулира изграждането на Национална мрежа за развитие на селските райони.

Заместник-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев,  постоянният представител на ПРООН за България Нийл Буне, ще открият семинара. 150 участници ще могат да обменят опит и да изразят своите гледни точки - представители на Министерството на земеделието и горите, специалисти по "Лидер" и професионалисти в областта на развитието на селските райони от Европейската комисия, Финландия, Ирландия и Унгария, експерти, заинтересовани лица и организации от България.

Част от темите, които ще бъдат обсъдени на семинара са каква е законовата рамка на ЕС за прилагане на подхода "Лидер", как участват в инициативата Лидер + страните членки, по какъв начин България ще използва "Лидер" след присъединяването си към ЕС и в какво се състои необходимата подготовка за "Лидер" и за създаването на Национална мрежа за развитие на селските райони.

Въведение в същността на подхода "Лидер" и законовата рамка за неговото изпълнение в периода 2007-2013 г. ще направи Хелън Уилямс, администратор в Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия. Експертите от Финландия, Унгария и Ирландия ще представят опита на своите страни, както и препоръките от доклада за междинната оценка по създаването и действието на първите 11 неправителствени организации - местни инициативни групи - прилагащи подход от типа "Лидер" в България от 2003 г. насам. Представители на МЗГ ще разяснят рамката за изпълнение на "Лидер" в България след присъединяването на страната ни към ЕС.

Фондацията за реформа в местното самоуправление ще представи проект за структурата, участниците и дейността на бъдещата Национална мрежа за развитие на селските райони, която ще има важна роля в планирането, усвояването и наблюдението на ресурси, идващи в България по линия на бъдещия Европейски селскостопански фонд за развитие на селските райони. Двудневният семинар ще даде на участниците възможност за изясняващи въпроси, обсъждане и предложения.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.