1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Двустранно сътрудничество в областта на биволовъдството обсъдиха на работна среща

Двустранно сътрудничество в областта на биволовъдството обсъдиха на работна среща

 

Заместник-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова проведе работна среща с Н.Пр. Рафаел Анхел Барето Кастийо, посланик на Венецуела в София.

Основна тема на дискусията бе подчертаният интерес на венецуелската страна към евентуалните възможности за двустранно сътрудничество в областта на биволовъдството и в частност на реалния експортен капацитет на България за живи животни и замразена семенна течност към Венецуела. Българската страна за момента има реални възможности да осигури износ на замразен семенен материал от биволски бици за венецуелската страна, след допълнителна среща и консултации с венецуелски специалисти за уточнение на стандартните санитарни и експортни изисквания по съхранение и транспортиране на материала.

Освен общата рамка за развитие на двустранното сътрудничество в контекста на дългогодишните и традиционни контакти между България и Венецуела в биволовъдния сектор, дискусията обхвана и новите реалности в двустранните отношения, вследствие на българското членство в ЕС. Визирана e необходимостта от спешна актуализация на базисната договореност между двете страни за икономическо и научно-техническо сътрудничество спрямо актуалните договорно-правни задължения на България към общността на ЕС.

Двете страни се договориха за работни контакти на експертно ниво по гореспоменатите теми и с оглед на предстоящата съвсем скоро Смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между България и Венецуела – октомври 2007.

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.