1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Джевдет Чакъров: „200 млн. евро са необходими за водната инфраструктура по Черноморието”

Джевдет Чакъров: „200 млн. евро са необходими за водната инфраструктура по Черноморието”

Димитър Тадаръков потвърди готовността част от проектите да се реализират с пари по Програмата за развитие на селските райони

 

200 млн. евро са необходими за решаването на проблема с инфраструктурата в областта на водите по цялото Черноморие и тези средства могат да бъдат осигурени. Това каза  министър Джевдет Чакъров на организираната от Министерството на околната среда и водите(МОСВ) конференция за представяне на програмата за изграждане на пречиствателни станции по Черноморието, съобщиха от МОСВ.

Необходимият финансов ресурс го има – за селищата с население под 2000 жители тези проекти ще се финансират от програмата за развитие на селските райони към Министерството на земеделието, а за останалите - от Оперативната програма "Околна среда", съобщи министърът.

Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" и на разплащателната агенция към Министерството на земеделието и продоволствието Димитър Тадаръков потвърди готовността такива проекти да се реализират с пари по Програмата за развитие на селските райони. За населени места под 2000 жители минималните суми са 10 000 евро, а максималните – 3 млн. евро. Готови сме да посрещнем първите такива проекти от 15 януари, каза Тадаръков.

Министър Чакъров посочи още, че освен въпросът с пречистването на отпадните води по Черноморието, има ресурс и за решаване на проблеми с водоснабдяването, където има такива. Той съобщи, че за подготовка на проекти общините могат да получат безлихвени заеми от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Той обясни, че тези средства ще им бъдат напълно възстановени по линия на предвидената техническа помощ за проектите по Оперативна програма "Околна среда" и няма да са за тяхна сметка.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.