1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕБВР отпуска 9 млн. евро за развитието на винопроизводството у нас

ЕБВР отпуска 9 млн. евро за развитието на винопроизводството у нас

До момента ЕБВР е инвестирала 3.3 млрд. евро в над 220 проекта в областта на земеделието в 27 страни от Централна и Източна Европа

 

"Белведере кепитъл мениджмънт", собственост на френската компания за производство на вина и спиртни напитки "Белведере", получи финансиране в размер на 9 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщиха от компанията.

Седем милиона евро от тази сума са отпуснати под формата на заем, а срещу останалите 2 млн. евро ЕБВР придобива миноритарен дял от "Белведере кепитъл мениджмънт". Средствата ще бъдат използвани за разширяване на производствената и търговската мрежа на компанията в България и Европа.

"Белведере кепитъл мениджмънт" е собственик на избите "Сакар" (Любимец), "Домейн Менада" (Стара Загора), "Оряховица" (Стара Загора), както и на външнотърговското дружество за продажба на вина -"Винимпекс".

"Този проект е изключително важен от икономическа гледна точка за България. С него инвестициите на ЕБВР в страната надминаха 1 млрд. евро", заяви Джон Шомел Доу, изпълнителен директор на ЕБВР за България.

До момента ЕБВР е инвестирала 3.3 млрд. евро в над 220 проекта в областта на земеделието в 27 страни от Централна и Източна Европа.

Френската компания "Белведере" е основана в началото на 90-те години. През 2004 г. продажбите й надхвърлиха 450 млн. евро, регистрирайки 30% ръст спрямо 2003 г. В момента холдингът развива дейност в 14 страни. Българският клон на компанията работи с над 1000 местни производители на грозде и 30 кооперативни сдружения./Investor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.