1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Един декар е минималната площ, за която земеделските производители ще получават субсидии след 2007 г.

Един декар е минималната площ, за която земеделските производители ще получават субсидии след 2007 г.

 

Минималната площ, за която земеделските производители ще получават субсидии след приемането ни в Европейския съюз, е един декар, съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Очаква се решението да бъде одобрено на следващото заседание на Министерски съвет, като законовата рамка вече е налице. Министър Кабил уточни, че изискванията за площта за отглеждане на зърнени култури е 10 дка, а за зеленчуци, овощни градини, лозя и др. трайни насаждения минималната площ, която ще се подпомага е 5 дка. За субсидия ще може да кандидатства и стопанин, чиято земя е на отделни парцели с площ не по-малко от 1дка, обясни земеделският министър. Парцелите под 1 дка няма да се подпомагат и подадените от земеделските стопани заявления за тях няма да се приемат.

На фона на природните бедствия през настоящата година, сполетели някои райони на страната и нанесените загуби в областта на растениевъдството, може да се твърди, че произведеното количество и качество на продукцията задоволяват нуждите на страната и износа, каза министър Кабил. По предварителни данни производството на зърнените култури от реколта`2005 е по-ниско в сравнение с реколта`2004, в резултат на падналите проливни дъждове и градушки по време на вегетацията на културите и прибирането на реколтата.

При основните култури производството е 3 458 000 тона за пшеницата, за ечемика  641 000 тона, а при царевицата за зърно достига 1 551 000 тона. Слънчогледът е 940 000 тона, каза министър Кабил.

Независимо от крайно неблагоприятните климатични условия продължили и през есента, земеделските производители с подкрепата на министерството успяха да засеят около 9 230 000 дка с пшеница и около 1 858 000 дка с ечемик. Засетите площи, при едно нормално развитие на културите, са достатъчни да осигурят зърнено-фуражния баланс на страната през следващата година.

Зам.-министър Светла Бъчварова разясни, че минималното количество, с което земеделските производители ще кандидатстват за участие със свое зърно в предстоящата интервенция, е 100 тона. Окачествяването и пробите се поемат изцяло от Държавен фонд "Земеделие", който съвместно с Националната служба по зърното ще осъществява интервенцията.

10,4 на сто е ръстът в производството на месо като цяло през 2005 г. спрямо предходната и е 211 725 тона, отчете министър Кабил. Спад има само в свиневъдството и производството на месо от едър рогат добитък. Мероприятията, свързани с въвеждането на млечните квоти по Плана за действие за 2005 г., са изпълнени, каза Нихат Кабил. Той информира още, че са изградени всички регионални структури на Националния млечен борд и по-голямата част от тях са със съдебна регистрация.

Тази година беше изградена информационна система, с данните за млекопроизводителите, млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия. Извършена е категоризация на всички млечни говедовъдни ферми. Хармонизирано е законодателството в сектор "Месо" и е изготвена Национална програма за развитие на пчеларството. През 2005г. се наблюдава ръст в производството на краве и биволско мляко и незначителен спад в овчето и козето мляко, каза земеделският министър. Като цяло се запазва общото производство на мляко на нивото на 2004г. – 1 591 000 тона.

С 19 на сто спрямо 11-те месеца на миналата година е увеличен стокообменът във външната търговия с аграрни стоки, който е близо 1 млрд. 998 млн. долара за периода на тази година. Очаква се за цялата 2005 г. той да нарасне още повече. Износът е нараснал с 23,54 на сто и е достигнал 1 млрд. 160 млн. 871 хиляди долара. Реализирано е положително търговско салдо при търговията със земеделски стоки в размер на 323 992 000 долара, което е 60-процентен ръст спрямо 2004 г. За същия период вносът се е увеличил с 13, 42 на сто и е на стойност 836 879 000 долара. По думите на министър Кабил това са най-високите отчетни показатели във външната търговия с аграрни стоки през последните 10 години.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.