1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК е съгласна на чуждестранните експерти да се плаща с европейски средства

ЕК е съгласна на чуждестранните експерти да се плаща с европейски средства

Снимка:

Министър Дончев участва в годишната мониторингова среща в Европейската комисия

Европейската комисия ще осигури правна възможност исканата от България техническа помощ от Международните финансови институции да бъде обезпечена с европейски средства. Това е станало по време на среща между министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан, съобщиха от Министерски съвет. Пълна подкрепа получи и идеята за изграждането на автомагистрала „Струма” да бъде използвана техническа помощ от експерти на Европейската инвестиционна банка.

Според Хан първата половина на 2011 г. е критично важна за България, защото през тази година трябва да станат видими вече резултатите от реализацията на големите проекти, които се финансират с европейски средства. По думите на регионалния еврокомисар именно добрите резултати ще подсигурят на страната ни по-добра позиция при преговорите за финансовата рамка на следващия програмен период.

Министър Дончев участва в годишната мониторингова среща в Европейската комисия, на която представи изпълнението по 7-те оперативни програми. „Оттук нататък очакванията към България ще бъдат все по-големи. Вече показвахме, че можем да договаряме, проектираме и да разплаща,е, но сега предстои да докажем, че можем и да доведем целия процес до добър край”, каза Дончев. Той допълни, че България вече излиза от детската възраст на своето членство в ЕС и се очаква сами да се грижим за себе си, без някой да ни държи за ръката и да ни показва правилния път.

България да продължи да полага усилия за ускоряването на процедурите по усвояване на европейските средства, препоръчаха представители на ЕК. Според тях е необходимо да се работи повече с общините, за които програмите е отделен значителен финансов ресурс. Те одобриха и идеята мобилна експертна група да пътува в страната и да консултира местните власти по въпроси, свързани с по-ефективното усвояване на евросредства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.