1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК готова да преразгледа проекта за реформа във винопроизводството

ЕК готова да преразгледа проекта за реформа във винопроизводството

 

 

Две особено оспорвани точки от проекта  за реформа във винопроизводителния сектор  ще бъдат преразгледани от Европейската Комисия  в ЕС - либерализацията на правото за засаждане на лозя и забраната за прибавяне на захар към гроздовата фира преди ферментацията.
След съвещание на европейските министри на селското стопанство еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер Боел заяви в Брюксел, че ако се запази основата на реформата, ще се даде доказателство за добра воля.
Нейният проект, който беше  представен през юли, търси решение на кризата в европейския винопроизводствен сектор, който е постоянна жертва на свръхпроизводство заради конкуренцията на вина от Калифорния, Австралия, ЮАР, Латинска Америка.

Една от особено оспорваните точки е тази, която предвижда пълно либерализиране от 2014 г. на правата за засаждане на лози, за да се окуражи индустриализирането на сектора и адаптирането му към нуждите на пазара. Според Мариан Фишер Боел  едно отлагане с "една или две години" на тази крайна дата няма да бъде катастрофално.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.