Целта на партньорството е да повиши уменията и да преквалифицира хората в агрохранителния сектор
Подкрепени от Европейската комисия, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост представиха проект за партньорство за умения в рамките на Пакта за умения на Европейския съюз. Целта на партньорството е да повиши уменията и да преквалифицира хората в агрохранителния сектор, най-големият производствен сектор в Европа.
Това ще направи агрохранителната екосистема по-привлекателна за младите хора, като същевременно ще предложи перспектива за учене през целия живот както за работодателите, така и за служителите. Сред подписалите партньорството са асоциации, компании, организации, университети и национални федерации от целия Европейски съюз.
Екосистемата варира от семейни ферми и микро и малки предприятия за преработка на храни до големи мултинационални компании. Първоначално партньорството ще даде възможност за по-добро разбиране на нуждите на тези различни участници, с оглед поставянето на реалистични, но амбициозни цели и наблюдение на бъдещото развитие.
Ангажиментите включват развитие на партньорства между организации за образование и обучение, иноватори и бизнес, както и създаване на рамка за целия ЕС за умения и професионални профили. Въз основа на партньорства в осем други индустриални екосистеми, това ново партньорство е конкретно изпълнение на Пакта за умения, една от водещите инициативи на Европейската програма за умения.
Основната цел на пакта е да мобилизира ресурси и да насърчи всички заинтересовани партньори да предприемат конкретни мерки за подобряване на уменията и преквалификация на работната сила в основните индустриални екосистеми. От стартирането му повече от 500 организации се ангажираха да преквалифицират почти 6 милиона души в Европа. Тази инициатива също така допринася за постигането на водещата цел на ЕС до 2030 година поне 60 процента от всички възрастни да участват в обучение всяка година.