1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК и агрохранителният сектор с партньорство за умения

ЕК и агрохранителният сектор с партньорство за умения

Целта на партньорството е да повиши уменията и да преквалифицира хората в агрохранителния сектор

Подкрепени от Европейската комисия, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост представиха проект за партньорство за умения в рамките на Пакта за умения на Европейския съюз. Целта на партньорството е да повиши уменията и да преквалифицира хората в агрохранителния сектор, най-големият производствен сектор в Европа.
 
Това ще направи агрохранителната екосистема по-привлекателна за младите хора, като същевременно ще предложи перспектива за учене през целия живот както за работодателите, така и за служителите. Сред подписалите партньорството са асоциации, компании, организации, университети и национални федерации от целия Европейски съюз.
Екосистемата варира от семейни ферми и микро и малки предприятия за преработка на храни до големи мултинационални компании. Първоначално партньорството ще даде възможност за по-добро разбиране на нуждите на тези различни участници, с оглед поставянето на реалистични, но амбициозни цели и наблюдение на бъдещото развитие.
 
Ангажиментите включват развитие на партньорства между организации за образование и обучение, иноватори и бизнес, както и създаване на рамка за целия ЕС за умения и професионални профили. Въз основа на партньорства в осем други индустриални екосистеми, това ново партньорство е конкретно изпълнение на Пакта за умения, една от водещите инициативи на Европейската програма за умения.
 
Основната цел на пакта е да мобилизира ресурси и да насърчи всички заинтересовани партньори да предприемат конкретни мерки за подобряване на уменията и преквалификация на работната сила в основните индустриални екосистеми. От стартирането му повече от 500 организации се ангажираха да преквалифицират почти 6 милиона души в Европа. Тази инициатива също така допринася за постигането на водещата цел на ЕС до 2030 година поне 60 процента от всички възрастни да участват в обучение всяка година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.