1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК иска нови правила за плодовете и зеленчуците

ЕК иска нови правила за плодовете и зеленчуците

 

Европейската комисия предложи днес широк кръг от реформи на Организацията на Единния пазар за плодове и зеленчуци, за да сближи сектора с останалата част от реформираната селскостопанска политика, предаде ЕК.

В сферата на организациите на производителите може да се увеличи общностното финансиране от 50 на 60%, за сферите, където по-малко от 20% от продукцията се продава чрез такива организации. Увеличение трябва да има и в новите страни членки, за да се насърчи създаването на такива организации. ЕК предлага да има допълнително субсидиране при обединяване на производителски организации или асоциации.

Предвижда се още въвеждането на инструменти за комуникация по време на кризи.

ЕК иска плодовете и зеленчуците да бъдат включени в Схемата за единични плащания, така че земята използвана за отглеждането им да е подходяща за субсидиране, както в други земеделски сектори. Схемата ще бъде увеличена с около 800 милиона евро за тази цел.

Вкарването на плодовете и зеленчуците в нея предполага, че за тези производители стават задължителни правилата за опазване на околната среда, тъй като те са условие за отпускане на средства. Комисията настоява поне 20% от всяка оперативна програма да бъдат определени за мерки за опазване на околната среда.  В този дух, ЕК смята да увеличи съвместното финансирането на органичните продукции.

От друга страна, ЕК иска да бъде премахната практиката за връщане на експортните такси.

Ако бъдат одобрени от Съвета на министрите и Европейския парламент до средата на 2007, предложенията могат да станат действителност в началото на 2008./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.