1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК не предвижда компенсации за ирландските свиневъди

ЕК не предвижда компенсации за ирландските свиневъди

Официалната реакция на Брюксел показва, че засегнатите свиневъди могат да се надяват само на пари от националния бюджет

 

Европейската комисия съобщи, че няма да осигури никакви компенсации за ирландските свиневъди и месопроизводители, пострадали от заразеното с диоксин месо, става ясно от публикация на местния вестник "Айриш таймс".

"Не съществува база, върху която да се опрем, за да изплатим пари под формата на компенсации заради унищоженото ирландско месо", заяви говорител на ЕС в Брюксел, цитиран от изданието. Според разпоредбите на ЕС, компенсации могат да се изплащат само в случаи, когато се налага унищожаване на произведено и складирано месо заради естествена болест по животните. Точна на тази база в миналото бяха компенсирани засегнатите животновъди на Великобритания заради унищоженото месо, заразено с "луда крава", в. Айриш таймс

При подобен инцидент в Белгия през 1999 г. компенсациите са били изплащани само от бюджета на страната след решение на правителството.

В понеделник ирландският премиер Браян Коуен заяви, че ще се опита да осигури пари от ЕС за подпомагане на местните фермери. Официалната реакция на Брюксел показва, че засегнатите свиневъди могат да се надяват само на пари от националния бюджет.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.