1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК няма да предприема действия за промяна на законодателството за розопроизводството

ЕК няма да предприема действия за промяна на законодателството за розопроизводството

Това заяви министър Найденов по време на среща с розопроизводители в град Казанлък

"Европейската комисия няма да предприеме никакви действия за промяна на законодателството за розопроизводството". Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, по време на среща с розопроизводители и розопреработватели в град Казанлък. Министър Найденов уточни, че няма да има промени, които да доведат до рестрикция по отношение влагането на етерични масла в козметични продукти.

Според министъра докладът на Научния съвет в ЕК е бил тревожен и тенденциозен и насочен директно срещу България. Той уточни също, че по време на разговор с новия еврокомисар по здравеопазване Тонио Борг, е изразил своето несъгласие с подготвения от тях доклад.

„За България розопроизводството не е само част от селскостопанската икономика, а е въпрос на престиж и национално самочувствие. Розата е символът на България и ЕК вече го знае. „Спечелихте ме като лоби и се надявам заедно да защитим този български символ”, каза  още министър Найденов.

Във връзка с идеята на бранша да бъде създаден специален Закон за розата, министър Найденов посочи, че не е против и би подкрепил такова решение, стига да има консенсус на розопроизводителите и розопреработвателите. Само закон не би решил проблемите на сектора, а трябва да се поставят ясни правила в рамките на бъдещия програмен период. За създаването им трябва да помогнат и заетите в бранша.

Министърът призова за по активна роля на браншовата организация на розопроизводителите и ги посъветва да инициират създаването на консултативен съвет по розата, за да могат по-често и активно да се дискутират проблемите в сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.