1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК очаква забавяне на растежа на аграрното производство

ЕК очаква забавяне на растежа на аграрното производство

През 2032 година производството на маслодайни култури ще достигне 33 милиона тона, което е ръст с над 9 процента спрямо сегашното ниво

В светлината на пазарните смущения, причинени от пандемията, войната в Украйна и климатичните промени, Европейската комисия очаква забавяне на растежа на производството в основните селскостопански сектори в Съюза. В своя доклад, обхващащ периода до 2032 година, Комисията предвижда производството на някои култури да остане на сегашното си ниво, докато при месото и млякото ще има спад.

Според Брюксел общата площ със зърнени култури в Европейския съюз ще намалее незначително до 57 милиона хектара, най-вече заради по-малкото земи, засети с ечемик и царевица. ЕС ще остане нетен износител на пшеница и ечемик и нетен вносител на царевица и ориз, а потреблението на зърно в храните ще се увеличи с 4 процента. Тъй като употребата на фураж ще намалее с 6 на сто, общата вътрешна употреба се очаква да остане стабилна.

През 2032 година производството на маслодайни култури ще достигне 33 милиона тона, което е ръст с над 9 процента спрямо сегашното ниво. Заради това увеличение нетният внос на такива култури ще намалее, понеже държавите членки ще произведат 54 на сто повече варива и 33 процента повече соя.

Прогнозата за след 10 години е, че млечните стада ще намалеят, така че и производството на мляко ще се свива годишно. Това няма да застраши позицията на Съюза като най-големият световен доставчик на млечни продукти.

Устойчивостта ще играе все по-важна роля на пазарите на месо. Производството на месо ще бъде по-ефективно и екологично, с нарастващи системи за органично и екстензивно производство. експертите предполагат, че консумацията на месо ще се свие с по килограм и половина на глава от населението, като говеждото ще бъде особено засегнато, а свинското месо частично заменено с птиче.

Европейският съюз и след 10 години ще бъде самодостатъчен по отношение на повечето продукти и ще бъде в състояние да генерира излишъци, които допринасят за глобалното предлагане на храни, по-специално за пшеница и млечни продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.