През 2032 година производството на маслодайни култури ще достигне 33 милиона тона, което е ръст с над 9 процента спрямо сегашното ниво
В светлината на пазарните смущения, причинени от пандемията, войната в Украйна и климатичните промени, Европейската комисия очаква забавяне на растежа на производството в основните селскостопански сектори в Съюза. В своя доклад, обхващащ периода до 2032 година, Комисията предвижда производството на някои култури да остане на сегашното си ниво, докато при месото и млякото ще има спад.
Според Брюксел общата площ със зърнени култури в Европейския съюз ще намалее незначително до 57 милиона хектара, най-вече заради по-малкото земи, засети с ечемик и царевица. ЕС ще остане нетен износител на пшеница и ечемик и нетен вносител на царевица и ориз, а потреблението на зърно в храните ще се увеличи с 4 процента. Тъй като употребата на фураж ще намалее с 6 на сто, общата вътрешна употреба се очаква да остане стабилна.
През 2032 година производството на маслодайни култури ще достигне 33 милиона тона, което е ръст с над 9 процента спрямо сегашното ниво. Заради това увеличение нетният внос на такива култури ще намалее, понеже държавите членки ще произведат 54 на сто повече варива и 33 процента повече соя.
Прогнозата за след 10 години е, че млечните стада ще намалеят, така че и производството на мляко ще се свива годишно. Това няма да застраши позицията на Съюза като най-големият световен доставчик на млечни продукти.
Устойчивостта ще играе все по-важна роля на пазарите на месо. Производството на месо ще бъде по-ефективно и екологично, с нарастващи системи за органично и екстензивно производство. експертите предполагат, че консумацията на месо ще се свие с по килограм и половина на глава от населението, като говеждото ще бъде особено засегнато, а свинското месо частично заменено с птиче.
Европейският съюз и след 10 години ще бъде самодостатъчен по отношение на повечето продукти и ще бъде в състояние да генерира излишъци, които допринасят за глобалното предлагане на храни, по-специално за пшеница и млечни продукти.