ЕК одобри милиони евро за агросектора в Белгия и Гърция

Максималната сума, която една ферма може да получи под формата на директни плащания, е 100 000 евро

Зелена светлина да окажат държавна подкрепа на аграрния си сектор получиха Белгия и Гърция от Европейската комисия. За Белгия са одобрени 35 милиона евро, а южната ни съседка ще може да похарчи 51 милиона.
 
Белгийската държава ще може да подкрепи стопанства, които отглеждат картофи, както и производители на декоративни растения, засегнати от коронакризата. За сектор картофи са предназначени 10 милиона, градинарите ще получат 25 милиона. Така двата сектора ще могат да продължат дейността си, въпреки трудностите по време на пандемията.
От схемата ще се възползват близо 1500 малки и средни стопанства, от които 650 произвеждат картофи. Максималната сума, която една ферма може да получи под формата на директни плащания, е 100 000 евро. 
 
В същото време правителството в Атина получава правото да разработи подобна схема за овцевъди и козевъди, както и за малки ферми, продаващи продукцията си на пазарите на открито. От помощта ще могат да се възползват и градинари, които отглеждат аспержи. Общата сума на одобрената държавна помощ е 51 милиона и 230 000 евро, като и тук таванът е 100 000 на стопанство, а крайният срок за подаване на заявки е 31 декември тази година.